Prostreno.cz

Jednoduchá pravidla zdravého stravování

Máte pocit, že váš život by snesl nějaké změny, z nichž ta první by se určitě měla týkat stravování? Nemusí to být tak náročné, jak si asi myslíte. Začněte pozvolna, zmenšete velikost porcí a soustřeďte se na pestrou výživu!

Odborníci se shodují, že klíčem ke zdravému stravování je rovnováha a rozmanitost. No dobře, ale jak to vypadá v praxi? Stručně řečeno, každý vyznavač „ukázkového jídelníčku“ by měl jíst širokou škálu jídel, aniž by konzumoval nadbytek kalorií nebo příliš málo vitaminů. Jakých gastronomických zásad se tedy držet?

Krok jedna, pestrá strava

Pro zachování celkového zdraví a kondice potřebujete přibližně 40 živin. Je nad slunce jasné, že není potraviny, která by je obsahovala všechny. Proto je důležité, aby váš výběr surovin zahrnoval celozrnné produkty, ovoce, zeleninu, mléčné výrobky, maso, drůbež i ryby. Čím barvitější bude váš jídelníček, tím pochopitelně lépe.

Dejte si pozor na velikost porcí

Z přejídání samozřejmě nic dobrého nekouká, ani když budete jít sebezdravěji. Věděli jste, že doporučená porce vařeného masa je něco kolem 85 gramů? Pokud se ptáte třeba na těstoviny, které si ani při hubnutí nemusíte odpírat, jeden odborníky schválený „příděl“ je přibližně 55 gramů.

Jezte pravidelně, hladovka je nežádoucí

I když máte nabitý pracovní den, spoustu starostí a záležitostí k vyřízení, mějte vždy po ruce alespoň malou svačinu. Vynechávání jídla vede k následnému přejídání, což není úplně to pravé. Uznejte sami, že s prázdným a kručícím žaludkem se na zdravou stravu zapomíná poměrně snadno, protože vidina něčeho tučného či sladkého bývá velice lákavá.

Nevzdávejte se toho, co máte rádi

Stravovat se podle lékařských pravidel určitě neznamená, že se dneškem počínaje nemůžete na své oblíbené pochoutky ani podívat. Máte rádi smažené kuře? No tak si ho občas dejte. Jen se o něj s někým podělte a dopřejte si menší část.

Se změnami spěchejte pomalu

Byla by chyba očekávat, že své stravovací návyky lze přeměnit přes noc. Pokud se tedy vydáte na zdravou dráhu, postupujte pomalu a opatrně. Víte už teď, že výměna plnotučného mléka za odstředěné bude těžká? V obchodě sáhněte po mléku s nižším obsahem tuku. Neumíte si představit najednou nesladit? Zmenšujte dávky sladidla průběžně. I malé a skromné změny mohou postupem času vést k velké gastronomické reformě!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat