Prostreno.cz

Šalvěj uleví od bolesti v krku a zlepší trávení

Bylinka s charakteristickou vůní je pomocníkem nejen v kuchyni. Věděli jste, že posiluje kosti i obranyschopnost a pomáhá při léčbě bolavého krku a oteklých dásní?

Pro mnoho lidí je šalvěj jen přísadou, která se díky nahořklé a lehce trpké chuti dokonale hodí k vepřovému a telecímu masu, popřípadě do omáčky. Patříte mezi ně i vy? Pak vás asi překvapí, jak zázračné má tato rostlina schopnosti. Vždyť její název pochází z latinského slova salvare, což znamená léčit. A právě v tomhle „oboru“ šalvěj naprosto vyniká! S jakými neduhy si snadno poradí?

Zlepšuje trávení, které stávkuje

Šalvějový čaj se na problémy se zažíváním popíjí celá staletí - a lékaři jen souhlasně přikyvují. Je totiž multifunkčním prostředkem na dyspepsii, což je vlastně souhrnné označení pro různé trávicí obtíže, včetně pocitu plného břicha, plynatosti, zvracení, průjmu, nevolnosti či zácpy.

Uleví od bolesti v krku

Trápí vás angína a sotva polykáte? Zkuste kupované pastilky nahradit odvarem ze šalvěje. Toto „kloktadlo“ má protizánětlivé i antimikrobiální vlastnosti, poskytne úlevu bolavému a zanícenému krku i mandlím, navíc urychlí celkovou léčbu. Jak si ho připravit? Nic složitého, nechte vylouhovat špetku či dvě v šálku vroucí vody a za pár minut přeceďte. Po vychladnutí je medikament připraven k použití.

Pomůže dásním a poradí si se zápachem

Když už budete v tom kloktání, možná přivítáte informaci, že tento přírodní lék je vynikajícím řešením v případě oteklých dásní, hnisání zubů i dutiny ústní. Výtažky ze šalvěje se běžně přidávají do zubních past, neboť potlačují nepříjemný zápach z úst.

Posilní vám kosti

V bylince s typickou vůní naleznete spoustu prospěšných živin. Jednou z nich je vitamin K, který hraje klíčovou roli při zachování zdraví kostí. Činí je silnější, odolnější, tudíž předchází jejich lámavosti a přispívá k prevenci osteoporózy. „Káčko“ také udržuje přijatý vápník přesně tam, kde má být – tedy v kostech.

Podpora imunitního systému

Šalvěj je rovněž napěchována antioxidanty, čímž napomáhá při posilování obranyschopnosti. Snižuje tedy pravděpodobnost, že si na vás „počká“ nějaký ten bacil chřipky, nachlazení nebo virózy, kterých je teď v chladném období všude doslova požehnaně. Nezapomeňte ji zahrnout do své povinné domácí výbavy, vážně se to vyplatí!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat