Prostreno.cz

Popcorn je překvapivě zdravou potravinou. Poznejte jeho účinky

Co všechno naleznete v jedné porci obyčejného popcornu? Samé lepší věci! Třeba mnohem větší dávku prospěšných antioxidantů v porovnání s ovocem. Nebo prevenci před rakovinou a srdečními chorobami. Jako vážně!

Když se řekne popcorn, automaticky si představíte návštěvu kina? Tak jistě, ono to vážně nějak „pasuje“ dohromady. Nicméně to zdaleka ještě neznamená, že kukuřici na tenhle způsob si nemůžete připravit i doma. Jedná se totiž o velice zdravé občerstvení, které si lze dopřávat naprosto bez výčitek. Co vám taková svačinka vlastně přinese?

Pocit zasycení bez váhových následků

Vlastnoručně „vyrobený“ domácí popcorn bez přidaných sladidel obsahuje pouze 30 kalorií, takže je úplně a naprosto bez výhrad „light“. Ještě jste ho nikdy nedělali? Nic složitého na tom není. Stačí jen v obchodě sehnat pukancovou kukuřici, odsypat požadované množství – ideálně do papírového pytlíku, a vložit „balíček“ do mikrovlnky na dvě až tři minuty. Jakmile je mezi pukáním zrn delší časová prodleva, svačinka je hotová. Tenhle mls vás zasytí a ještě vám zpříjemní televizní večer!

Dávka zdraví. Kam se hrabe ovoce

Američtí vědci z pensylvánské Univerzity Scranton došli na základě své studie k převratnému zjištění. Výzkumníci tvrdí, že v porovnání s ovocem je popcorn mnohem zdravější! Ptáte se, jak je to možné? Kukuřičná zrna jsou prý napěchována polyfenoly, což jsou antioxidanty bojující proti zánětům.

Tyto cenné látky se běžně vyskytují v ovocných a zeleninových plodech, jenže jsou „zředěny“ jejich vysokým podílem vody. Naopak popcorn je sušší, takže se může pochlubit pořádnou dávkou koncentrovaných antioxidantů – jedna porce vám jich nabídne až 300 mg. Zajímá-li vás, jak je na tom ovoce, ze stejné porce získáte 218 mg polyfenolů. A to je vážně nemalý rozdíl…

Prevence proti rakovině, které není nikdy dost

Zmíněné polyfenoly jsou často spojovány s nižší pravděpodobností rakoviny. Mají totiž schopnost blokovat enzymy, které zabraňují růstu rakovinových nádorů. Hovoří se o nich i v souvislosti s prevencí kardiovaskulárních chorob, a to díky jejich protizánětlivým účinkům. Tyto antioxidanty také pomáhají regulovat hladiny škodlivého cholesterolu. A protože jich v sobě popcorn skrývá vskutku neskromné množství, jeho pravidelná konzumace vás může ochránit před závažnými onemocněními. To jste určitě nevěděli, viďte?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat