Prostreno.cz

Méně známé účinky tymiánu

Jaro je konečně tady a to znamená jediné – je čas k zaklíčení tymiánových semen! Toto voňavé antibiotikum dokáže léčit celou řadu zdravotních problémů, proto by vám doma rozhodně nemělo chybět. Víte, co všechno má tymián pod palcem?

Tymián je stálozelený polokeř, který dorůstá do výšky 20 až 40 cm. Tato bylinka ceněná pro své léčebné účely se používá již celá tisíciletí. Ve středověku se tymián vkládal pod polštář, aby přivodil spánek. Starověcí Řekové si ho pravidelně přidávali do lázně za účelem zlepšení fyzické kondice. Jisté prameny uvádějí, že jeho velkým fanouškem byl i makedonský král a vojevůdce Alexandr Veliký. A protože je tu duben, přímo se nabízí otázka – máte zaseto? Vždyť tento měsíc je k zaklíčení tymiánových semen ideální!

Přírodní lékárna, co je po ruce

Tymián obecný (Thymus vulgaris) byl často označován jako penicilin chudých. Tato přezdívka mu dokonale sedí, neboť má silně protizánětlivé, antimikrobiální a antiseptické vlastnosti. Jedná se tedy o nesmírně zdravé ochucovadlo, jehož výrazná chuť vynikne při přípravě zvěřiny, ryb, drůbeže, mletých mas, tradičních omáček, polévek i nádivek. Jakými účinky se tymián může pochlubit? Není jich zrovna málo. K čemu ho kromě vaření můžete využít právě vy?

Prostředek proti akné. A vážně funguje

Antibakteriální schopnosti této rostliny se perfektně hodí v boji s jedním z nejčastějších chronických onemocnění kůže. Britská studie uskutečněná na univerzitě Leeds Beckett prokázala, že tymián je účinnější než běžně doporučované krémy proti akné. Smíchejte tři díly kokosového oleje s jedním dílem esenciálního tymiánového oleje a směs naneste na obličej. Nutno dodat, že vhodná doba působení je přes celou noc.

Podpora rychlejšího růstu vlasů. Hodí se vám?

Když už jste si nachystali kokosovo-tymiánový zlepšovák, jak bylo popsáno výše, je třeba zmínit, že tato receptura svede zázraky i na hlavě. Tymián dodává důležité živiny vlasovým folikulům, které jsou nezbytné pro zdravý růst hřívy. Zároveň zlepšuje krevní oběh, což je jen k dobru. Výsledkem jeho působení je také posílení a úžasný lesk vlasů.

Zdravé prostředí v dutině ústní? Prevence kazů

Výluh z typicky voňavé byliny se dá využít jako kloktadlo a ústní voda. Obsažené antiseptické látky bojující proti škodlivým bakteriím značně snižují pravděpodobnost onemocnění dutiny ústní, včetně zánětů dásní a zubních kazů. Za jeho pravidelné používání vás může stomatolog jenom pochválit!

Ostatní léčebné vlastnosti, které berou dech

Tymián má pověst prostředku, jež urychluje hojení ran, navozuje klidný spánek, poradí si s plicními obtížemi, přispívá k vyřešení problému se střevní a močovou infekcí, zabírá na revmatismus, a schopný je také při poruchách krevního oběhu. Dále zlepšuje trávicí funkce, povzbuzuje organismus při únavě a vyčerpání, zatne tipec plynatosti a posiluje nervový systém.

Zdroj: www.herbslife.com, www.verywellhealth.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat