Prostreno.cz

Proč je vám pořád zima, i když se venku oteplilo

Nechápete jedince, kteří se všude směle producírují v tričku s krátkým rukávem, protože vy se stále halíte do kabátu? Možná si za vaši zimomřivost můžete sami. Tím, že nedodržujete pitný režim a nedbáte o příjem důležitých vitaminů.

Po nekonečně dlouhé zimě se teploty pohybují kolem příjemných 20 stupňů. Kdekdo jásá a s chutí odhazuje svršky, vy bez teplých ponožek a svetru nedáte „ani ránu“. Je s vámi snad něco špatně? Možná. To, že je vám neustále chladno, totiž může předpovídat i zdravotní problém. Proč tedy „mrznete“, i když je vlastně teplo?

Může vám chybět železo

Pokud jsou studené nohy a ruce téměř standardním stavem, signalizuje to chudokrevnost, která vznikla z dlouhodobého nedostatku železa. Jakmile tento minerál nemají červené krvinky k dispozici, je narušen transport kyslíku i krevní oběh. Výsledkem je pak to, že jeden pořád „klepe kosu“, a to bez ohledu na počasí. Tedy alespoň takový má názor americká lékařka a zároveň výživová poradkyně Alyssa Tucci, která jde s vysvětlením tohoto jevu ještě hlouběji.

„Chladnost v končetinách je vlastně důkazem, že tělo je neuvěřitelně chytré, neboť z bezpečnostních důvodů odvádí krev k životně důležitým orgánům, zejména k srdci a mozku. Jedincům, kterým je stále zima, doporučuji zvýšit příjem masa, listové zeleniny a luštěnin. Tyto potraviny jsou bohatými zdroji železa,“ uvádí výše jmenovaná zdravotnice.

Pravděpodobně máte deficit vitaminu B12

„Nejen nedostatek železa věstí pořádný problém, i nouze o vitamin B12 předvídá potíže v podobě permanentního chladu, necitlivosti a nízké hladiny energie,“ připouští americká nutriční terapeutka Andrea Moss. Expertka přes jídlo a zdravý životní styl také připomíná, kde zmíněnou „bé dvanáctku“ nalézt. Tento vitamin podle ní můžete čerpat hlavně z živočišných produktů, jako jsou vejce, mléčné výrobky a maso. Tak na to nezapomínejte.

Pitný režim. Berete ho vážně?

Že pít se musí, to ví s jistotou asi každý. Věděli jste ale, že když budete příjem tekutin nezodpovědně zanedbávat, jen stěží se zahřejete? To jsou ale věci, že!

„Když vašemu tělu chybí voda, krevní oběh nefunguje tak, jak má. Voda také udržuje teplo, což znamená, že dehydratace může být příčinou, proč váš organismus nemůže zachovat optimální teplotu,“ popisuje lékařka Alyssa Tucci. Kolik že jste toho od rána vypili? Zamyslete se nad tím, až si zase budete navlékat tlusté ponožky…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat