Prostreno.cz

Esenciální oleje, které zatočí s bolestí a zánětem

Každého z nás čas od času bolí záda, cítíme svalové napětí, často se přidá i bolest hlavy. Máme pro vás hned několik esenciální olejů, které vám rychle a účinně pomohou od bolesti. Stačí si jen vybrat.

Na zklidnění bolesti většina z nás používají studené či teplé obklady, a co takhle podpořit léčbu tím správným esenciálním olejem? Tak jaký si vyberete vy?

Černý pepř

Esenciální olej z černého pepře dokáže zmírnit záněty a bolesti v oblasti zad. Účinnou složkou tohoto oleje je takzvaný piperin. Olej můžete aplikovat přímo na bolavé či oteklé místo, ale pozor, pokud s olejem začínáte aplikujte nejprve jen malé množství. Olej je velmi silný a mohlo by dojít k podráždění pokožky, přesto je ale velice účinný na svalové bolesti. Případně ho můžete smíchat s jakýmkoli nosným olejem, nejlépe s kvalitním rostlinným olejem.

Heřmánek

Samotná bylinka má velmi zklidňující účinky. Esenciální olej z heřmánku napomáhá tišit bolesti způsobené stresem, od nadměrného cvičení či způsobené špatným trávením. Heřmánek podporuje od uvolnění svalů, má mírné analgetické schopnosti až po schopnost stimulovat trávení. Heřmánkový olej smíchejte v nosném oleji například mandlovém a aplikujte na bolavé místo. Jednu až dvě kapky oleje můžete také přidat do teplého šálku čaje pro snížení zánětu zevnitř.

Majoránka

Esenciální olej z majoránky je vhodný na tišení bolesti hlavy, bolavých kloubů, a dokonce i k tišení porodních bolestí. Majoránkový olej zklidňuje tělo i mysl, a tak se jistě stane neodmyslitelným pomocníkem.

Šalvěj muškátová

Esenciální olej ze šalvěje muškátové je úzce spjatý se snížením bolesti vyvolanou zánětlivou reakcí. Má také anti-spasmodické vlastnosti, což znamená, že je velmi účinný pro snížení menstruačních a svalových křečí, které jsou často doprovázeny bolestmi zad. Účinky tohoto oleje nejlépe oceníte v teplé koupeli, stačí přidat 5–7 kapek tohoto oleje do teplé lázně a užít si 20 až 30 minut ničím nerušeného odpočinku.

Cypřiš

Pokud trpíte nervovým či svalovým napětím, tak právě cypřišový olej je vynikající anti-spasmodický a přirozený svalový uvolňovač. Pokud trpíte chronickým stresem nebo se snažíte dosáhnout kvalitní spánku, tak i na tyto obtíže je tento olej vhodný.

Nejlepší způsob, jak těžit z tohoto oleje, je přidání 5-6 kapek do teplé teplé lázně a několika minutový odpočinek. To může pomoci zabránit zánětu v celém těle a také tlumit lokální bolesti.

Hřebíček

Hřebíček je známí tím, že rychle tlumí bolest a současně dodává antioxidanty do tkáně, které jsou potřeba k její obnově. Tento olej je velmi populární mezi sportovci, který na něj nedají dopustit po namáhavém tréninku.

Hřebíčkový olej můžete smíchat s nosným olejem, jako je mandlový nebo kokosový olej, a pak ho topicky aplikovat přímo na postižené místo. Dále je vhodné přidávat tento olej do lázně, nejlépe před spaním, uvolní namožené svaly, a navíc vám pomůže navodit příjemný spánek.

Tymián

Tymiánový olej je známý svou schopností potlačovat bolesti svalů a kloubů, zejména v případech revmatoidní artritidy. Tento olej obsahuje aktivní složku zvanou thymol, který byl široce prozkoumán a byla zjištěna jeho protizánětlivá aktivita. Tento olej je oblíbený při léčbě akutní bolesti svalů, protože funguje rychle a může být topicky aplikován v nezředěné formě přímo na kůži.

Zázvor

Chloubou analgetických, zahřívacích a relaxačních vlastností je zázvorový olej často užívaný pro zmírnění bolesti svalů a zánětů, zejména v žaludku. Tento olej je velmi bohatý na obsah antioxidantů. Zevně je vhodné zázvorový olej nejprve smíchat s nosným olejem. Při vnitřním užití stačí přidat pár kapek do oblíbeného čaje, tím může pomoci rychle potlačit zánět svalů a vyvolat zklidňující pocit v celém těle, zejména v žaludku.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat