Prostreno.cz

Běžné návyky, které nahrávají úzkostným stavům. Na tyhle si dejte pozor

Zase máte náladu pod psa a vidíte svět v těch nejčernějších barvách? Možná je to tím, že hodně času trávíte na gauči před televizí. Negativní emoce však spouští také spánková deprivace nebo špatný jídelníček!

Úzkost. Z lékařského pohledu se jedná o složitou kombinaci emocí, která zahrnuje strach, obavy z budoucna i zlé předtuchy. Víte přesně, o čem je tu řeč, protože takové „perné chvilky“ zažíváte poměrně často? Nelze vyloučit, že si za ně můžete sami. Úzkostným stavům totiž hodně nahrávají i běžné denní návyky, s nimiž možná máte co dočinění. Před kterými se mít na pozoru?

Absence pohybu se neobejde bez následků

Trávíte každou volnou chvilku doma u televize? Tenhle zvyk, lenost, nebo prostě jen averze k fyzické aktivitě se na vaší duševní kondici může neblaze podepsat. Dokonce víc, než byste mysleli! Britští lékaři se na základě své studie domnívají, že sport provozovaný třikrát týdně snižuje riziko chmurných myšlenek o celých 20 %. Co z toho plyne? Pravidelné cvičení je zkrátka alfou i omegou dobré nálady, takže své „gaučové stanovisko“ zkuste přehodnotit. Nejlépe ještě dnes.

Ponocujete? Pak se nedivte vůbec ničemu

Pasujete se do kategorie noční sovy? At už do pozdních hodin sledujete epizodu vašeho oblíbeného seriálu, doděláváte resty do práce, nebo si třeba jen čtete napínavou knihu, zaděláváte si na pořádný malér.

„Spánek má vliv doslova na všechno. Stojí na něm emocionální schopnosti, stejně jako fungování celého těla. Je to způsob nepostradatelné regenerace, bez které váš systém zkrátka nemůže optimálně fungovat,“ vysvětluje uznávaná americká psycholožka Diedra L. Clay s tím, že spánková deprivace se negativně odráží zejména na psychice. Chcete něco dodat?

Nevhodná strava jako strůjce všeho

A teď se přiznejte, dodržujete pravidla zdravého stravování? Pokud je vaše odpověď záporná, je viník vašich úzkostí zřejmě jasný. Již několik nezávislých studií potvrdilo, že jídelníček, který se nese ve znamení přebytku cukrů, tuků, toxinů, kofeinu a alkoholu, funguje jako „stresor“ organismu. Výsledkem je pak nejen neblahé duševní rozpoložení, ale i špatná fyzická kondice, nadváha a zvýšené riziko mnoha vážných nemocí, včetně cukrovky, rakoviny a kardiovaskulárních chorob.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat