Prostreno.cz

Temná stránka koloidního stříbra

Koloidní stříbro je známé po věky věků. Navzdory zdravotním varováním opět získává na popularitě, i když se k němu někteří odborníci skutečně začali stavět zády. Co je na něm tak špatného?

Koloidní stříbro je suspenze drobných stříbrných částeček v kapalině. Zatímco stříbro se běžně používá jako antimikrobiální činidlo v léčivech a obvazech na rány, obhájci koloidního stříbra tvrdí, že právě tenhle zachránce léčí všechno od pneumonie a chřipky po kožní vyrážky a dokonce i rakovinu. Opravdu je všechno zlato, co se třpytí?

Ve vesmíru i mimo něj

Stříbro bylo pro své antimikrobiální vlastnosti používáno po tisíce let. Stříbro je běžnou součástí výbavy nemocnic a slavná NASA jej využívá pro dezinfekci vody na vesmírných stanicích. Právě tato agentura však začala mít se stříbrem v systému pitné vody problém. Ve svém prohlášení uvedla, že „nedávné studie ukázaly možnou toxicitu koloidního stříbra pro člověka,“ a proto zahájila jistá bezpečnostní opatření. Výzkumníci v současné době vyvíjejí a testují jednoduchou techniku, která umožní posádce členů testovat hladiny stříbra ve vodním systému za méně než dvě minuty. NASA však není jediná agentura, která předpovídá potíže (1).

Větší než malé množství

V roce 1999 uvedla Americká správa potravin a léčiv (FDA), že volně prodejné léky obsahující koloidní složky stříbra nebo soli stříbra pro vnitřní nebo vnější použití nejsou obecně uznávány jako bezpečné a účinné – a rovněž se nesprávně označují. FDA společně s Federální obchodní komisí otevřeně naznačuje, koloidní stříbro není tak nezávadné, jak se zdá. Roli pochopitelně hraje hlavně jeho původ a dávkování (2).

Pomoc, jsem jako Avatar!

Objevují se případy, kdy si uživatelé stěžují na zabarvení pokožky po použití volně prodejných produktů koloidního stříbra určených pro antimikrobiální účely. Nahromadění stříbra v tkáních těla skutečně může způsobit, že kůže má modravě šedý odstín. Mezi další známé vedlejší účinky tohoto doplňku patří alergie, v horším případě i poškození ledvin a neurologické problémy, včetně záchvatů a třesů.

Koloidní stříbro je preferováno pro své antibakteriální vlastnosti, ale bohužel, vědecké důkazy na toto téma chybí. Existuje spousta nefarmakologických antimikrobiálních látek, které jsou bezpečnější a účinnější než koloidní stříbro. V této souvislosti vyzdvihuje i mocný česnek či oreganový olej (3). A jak to vidíte vy?

Zdroj: (1) ntrs.nasa.gov/api/citations/20110014435/downloads/20110014435.pdf, (2) www.nccih.nih.gov/health/colloidal-silver-what-you-need-to-know, (3) www.fda.gov/drugs/historical-status-otc-rulemakings/rulemaking-history-otc-colloidal-silver-drug-products






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat