Prostreno.cz

Vitaminy, které pomáhají omladit pokožku

Jak vypadá jídelníček člověka, který stárne o něco pomaleji? Určitě v něm nechybí luštěniny, ořechy a kvasnice. Proti vráskám ovšem bojují i česnek, mrkev, rakytník, dýně nebo mandle, protože obsahují vitaminy, jež dokážou přelstít kalendář.

To, že s přirozeným stárnutím pokožka postupně přestává tvořit kolagen, je nezvratný proces. Stejně jako fakt, že s každým rokem navíc ztrácí svou schopnost zadržovat vodu, přičemž klesá i produkce olejů. To samozřejmě poskytuje příhodné podmínky pro tvorbu vrásek, hlubokých rýh a dalších estetických „ozdob“, po kterých ani v nejmenším netoužíte. Lze s tím něco dělat? To víte, že ano. Zaměřte se na pravidelnou konzumaci vitaminů, které mládí prodlouží, co nejdéle to půjde! Konkrétně tyhle jsou podle odborníků sázkou na jistotu.

Vitaminy skupiny B. Těm se nevyhýbejte

Vitaminů B je celkem osm, přičemž každý z nich má svůj specifický přínos. Přesto ale mají něco společného! Všichni „béčkoví pomocníci“ příznivě ovlivňují metabolismus i činnost nervového systému. Zároveň blahodárně působí na mozkové funkce, činí organismus odolnější vůči stresu a usnadňují hubnutí. Mezi jejich ctnosti nepochybně patří také fakt, že prokazatelně zlepšují kvalitu pleti, neboť se podílí na okysličování buněk, přičemž bojují proti akné i ekzémům. Ve kterých potravinách tyto patrony bezchybného zevnějšku najdete? Zaměřte se na luštěniny, ořechy, celozrnné obiloviny, sýry a kvasnice.

Vitamin C, přítel do nepohody

Když se řekne vitamin C, převážnou většinu lidí napadne chřipka a horký čaj. Vidíte to stejně? Pak vás asi překvapí, že tato živina hraje klíčovou roli při „výrobě“ již zmíněného kolagenu, který zachovává pružnost a elasticitu kůže. Co říct má však i k rychlejšímu hojení ran. Sluší se dodat, že podceňované „céčko“ platí za prevenci rakoviny a obzvláště vhodné je při únavě a vyčerpání. Kromě citrusových plodů se v hojném množství ukrývá i v brusinkách, mrkvi, česneku, ředkvičkách, bramborách, celeru, rakytníku nebo cibuli.

Vitamin A, zaručený omlazovač

Jste přesvědčení o tom, že „áčko“ je potřebné jenom pro ostrý zrak? Nenechte se zmást. Přispívá totiž k regulaci kožního mazu, zatímco s největším nasazením podporuje regeneraci buněk. A to teď potřebujete jako sůl! Sluší se dodat, že také zpomaluje proces biologického stárnutí a zvyšuje průtok krve, čímž napomáhá k lepší hydrataci. Z jakých zdrojů ho čerpat? Doporučujeme soustředit svou pozornost k broskvím, sladkým bramborám, dýni, mangu či hovězím játrům.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat