Prostreno.cz

Které druhy koření posilují imunitu

Zase jste chytili nějaký bacil, takže vaříte čaje s citronem ostošest? Možná je to tím, že v kuchyni často zapomínáte na kari, kajenský pepř a skořici. Tyhle ingredience totiž podporují obranyschopnost!

Během zimního období prochází imunita každého z nás zatěžkávací zkouškou. Jak je na tom ta vaše? Pokud není úplně ve formě, což pociťujete častým nachlazením, možná by to chtělo na obranyschopnosti trochu zapracovat. A proč ne třeba pomocí těchto druhů koření?

Kari, léčivá směs orientu

Jaké je vlastně složení kari? V závislosti na různých kulturách, národnostech i utajovaných rodinných receptech se může trochu lišit, nicméně základem je vždy kurkuma, kardamom, koriandr, zázvor, římský kmín, muškát a česnek. Už při prvním pohledu na tyto přísady je jasné, že se kari může pochlubit širokou škálou benefitů. Kromě toho, že zvyšuje odolnost těla, tlumí také bolesti a podporuje ukázkové trávení. Rovněž přispívá k regulaci cholesterolu a prospívá zraku. Pádné důvody, proč koriandr do přípravy pokrmů zakomponovat častěji, nemyslíte?

Kajenský pepř, všestranná ingredience

Kajenský pepř je oblíbenou kulinářskou zbraní. Ovšem pozor, dokáže se uplatnit také v kosmetice, neboť zabraňuje nadměrnému vypadávání vlasů, přičemž urychluje jejich růst. Co na jeho blahodárné schopnosti říkají odborníci? Podle nich vůbec není na škodu spotřebu kajenského pepře navýšit, protože posiluje imunitu a navíc má příznivý vliv na celý kardiovaskulární systém. Připisují se mu také zásluhy v podobě úlevy od symptomů alergií i astmatu.

Skořice? Ta se nezdá

Skořice je aromatická kůra stálezeleného tropického stromu skořicovníku, která se po usušení svine do známých ruliček. Je pro vás nenahraditelnou surovinou při pečení sladkých dezertů? Dobře děláte, protože se v ní ukrývá skutečně mnoho prospěšných látek. Díky nim skořice zlepšuje obranyschopnost, pomáhá při chřipce a předchází vzniku krevních sraženin. Ke všemu působí dezinfekčně a svědčí mozkovým funkcím.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat