Prostreno.cz

Řepa, kapusta, celer. Nemáme je rádi a to je velká chyba

Kořenová a brukvovitá zelenina není u většiny strávníku příliš v oblibě. Bohužel se tím však ochuzují o cenné látky, které jsou pro lidské zdraví velmi důležité. Mnohdy by stačila jen trochu jiná úprava, aby zelenina získala chutnější podobu. Proč bychom ale měli přehodnotit množství, které jsme ochotni dobrovolně sníst?

Zbraň proti nádorům

Kořenová a brukvovitá zelenina disponuje silnou antioxidační schopností má protizánětlivými účinky. Látky, které jsou v ní obsažené, fungují jako prevence rakoviny, především rakoviny žaludku, žlučníku, prsu, prostaty, plic, tlustého střeva a kůže.

Přírodní antidepresivum

Zejména brukvovitá zelenina obsahuje sulforafan, což je látka fungující jako účinné antidepresivum a anxiolytikum. Tyto látky redukují úzkost a brání vzniku depresivních stavů.

 Úleva od bolesti

Zelí, brokolice nebo třeba kapusta obsahují vysoké množství vitaminu C, což má příznivý vliv nejen na naši imunitu, ale v kombinaci se sulforafanem pomáhá i v léčbě nejrůznějších bolestí.

Posiluje srdce

Konzumace kořenové a brukvovité zeleniny potlačuje obezitu, snižuje krevní tlak a brání rozvoji srdečně-cévních onemocnění. Pokud tedy patříte mezi skupinu lidí, které trápí potíže s vysokým tlakem, měl by některý z druhů zeleniny tohoto typu zaujímat místo na vašem talíři každý den.

 Antioxidanty

Každá zelenina, nejen kořenová nebo brukvovitá, je obrovským zdrojem antioxidantů. Ty pomáhají zmírňovat zánětlivé procesy v těle, pročišťují lidský organismus a snižují vznik stresu. Také snižují obsah toxických látek v těle, čímž přispívá k podpoření imunity a odolnosti organismu.

Diabetes, vředy nebo alzheimer

Látky obsažené v těchto zeleninových čeledích velmi prospívají zejména diabetikům, u kterých prokazatelně regulují hladinu inzulinu. Pomáhají i odbourávat bakterie, které mají na svědomí vznik žaludečních vředů, a také pomáhá předcházet vzniku Alzheimerovy choroby.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat