Prostreno.cz

Poškozené chrupavky lze léčit vhodnými potravinami

Máte trable s pohybovým aparátem? Zakousněte se do jablka a navyšte spotřebu cibule nebo česneku. A proč je dobré mít po ruce extra panenský olivový olej?

Trpíte kvůli bolesti či ztuhlosti kloubů? Ať už jde o kolena, kotníky, ramena nebo lokty, na vině mohou být poškozené chrupavky. Ty, laicky řečeno, pomáhají minimalizovat tření, tudíž slouží jako tlumiče nárazů kosterního systému. Vzhledem k tomu, že chrupavky jsou buď zcela bez cév, nebo skrze ně cévy vedou, ovšem nijak je nevyživují, může jejich hojení v případě opotřebení nebo zranění trvat delší dobu. Tento regenerační proces se ale dá urychlit! Třeba konzumací těchto potravin.

Jablka jsou vřele doporučována

Jablka jsou bohatou zásobárnou vitaminů B, jež jsou důležité pro správné fungování nervového systému. Nelze jim upřít ani to, že bojují proti únavě a příznivě ovlivňují trávení i mozkové funkce, přičemž metabolizují tuky a sacharidy. Kulaté dary jabloně rovněž obsahují chvályhodný podíl antioxidantů, zejména tedy kvercetinu (někdy se píše jako quercetin). Ten se podílí na tvorbě kolagenu, bez kterého se zdravé chrupavky zkrátka neobejdou.

Cibule a česnek, úžasná dvojice

Lékaři se přiklání k názoru, že složení česneku a cibule může do značné míry utlumit symptomy astmatu, zatímco reguluje cholesterol a normalizuje krevní tlak. Oba uvedené druhy ochucovadel v sobě kromě mnoha cenných živin ukrývají i síru, která potlačuje zánět, jež k vaší bolestivé patálii hodně přispěl. Čeho dalšího si udělat pořádné zásoby?

Olivový olej je mocný prostředek

S trochou nadsázky lze říct, že olej získávaný z oliv strčí do kapsy i farmaceutické medikamenty, po kterých kdekdo v krizi sáhne. Díky vysokému podílu antioxidantů a omega-3 mastných kyselin dokáže značně urychlit „opravu“ chrupavky a ulevit od nepohodlí. Kromě toho, že olivový olej lze použít při přípravě jídel, se s ním dá masírovat i konkrétní postižená oblast. Pokud chcete dosáhnout nejlepších a nejrychlejších výsledků, zvolte ten extra panenský. 





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat