Prostreno.cz

Melounová semínka se nebojte spolknout

Zbavovat se melounových semínek? Velká chyba! Vždyť omlazují pleť, posilují vlasy, normalizují krevní tlak a zabraňují osteoporóze.

Chia, dýňová, slunečnicová, konopná nebo lněná. Ano, o těchto semínkách se mluví neustále. Ale co třeba ta melounová? Je pravda, že trochu narušují chuť šťavnatého melounu a mnohým v ústech trochu „překážejí“. Pořád ale platí, že jsou hodně bohatým zdrojem bílkovin, vitaminů, minerálů i omega-3 mastných kyselin. A vůbec, kdo říká, že je musíte jíst souběžně se sladkou dužinou? Dají se upéct v troubě a pojídat jako chipsy. Ovšem na rozdíl od nich mají famózní výhody. O těchto už jste slyšeli?

Omlazující elixír pro pokožku

Vitaminy C, A, E a B. Dále pak minerály, jako je zinek, selen, draslík a vápník. To jsou látky, které se v souvislosti s pletí bez akné, vyrážek, zánětů a vrásek skloňují asi nejčastěji. A všechny jsou obsažené v melounových semínkách! Kvalitu pokožky zlepšuje nejen jejich konzumace, ale i vnější použití. Stačí je rozmixovat a smíchat třeba s bílým jogurtem, čímž vznikne snadno aplikovatelná maska.

Vlasy, co se lesknou a nepadají

Zmíněné křupavé občerstvení funguje i jako blahodárná výživa vlasů. Zastavuje jejich vypadávání, stimuluje růst a zabraňuje lámavosti. Rovněž podporuje produkci melaninu, díky čemuž je hříva hebká, lesklá a zářivá. A teď přichází řada na zdravotní benefity. Není jich totiž málo!

V každém kousku prevence osteoporózy 

Osteoporóz lze jednoduše vysvětlit jako stav slabých kostí a jejich nízké hustoty, což samozřejmě nahrává bolestivým zlomeninám. Protože melounová semínka poskytují všechny potřebné „kostní minerály“, v určitém slova smyslu dokážou frakturám předejít.

Krevní tlak v normě

Ne nadarmo tato semínka získala pověst superpotraviny. Nabízejí totiž sloučeninu cucurbocitrin, jež má vazodilatační schopnosti. To znamená, že rozšiřuje kapiláry, takže přispívá k normalizaci krevního tlaku. Nutriční profil těchto jadérek zároveň omezuje pravděpodobnost rakoviny, prospívá trávení, příznivě ovlivňuje zrak a tlumí bolesti. Také regeneruje svaly po cvičení a dodává energii.

Zdroje: www.ndtv.com, www.indiatimes.com, www.pharmeasy.in





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat