Prostreno.cz

Zaháníte stres jídlem? Víme, které dobroty vám pomohou

Výzvou v titulku samozřejmě nemáme na mysli situaci, kdy pod tíhou stresu vybílíte lednici a navrch si dopřejete celou tabulku čokolády. Spíše chceme upozornit na potraviny, jež pomáhají stres zvládat a předcházet mu.

Některá jídla totiž opravdu dokáží zahnat špatnou náladu, podzimní deprese a dnes už téměř všudypřítomný stres. A možná budete překvapeni, která to jsou…

Pomeranče

Podle jedné německé studie dokáže vitamin C redukovat stres, srovnat hodnoty krevního tlaku a optimalizovat hladinu kortisolu v krvi. Navíc příznivě ovlivňuje imunitní systém. A protože citrusy mají zrovna sezonu, využijte toho, nakupte do zásoby pár kilo pomerančů a dopřávejte si je každý den!

Sušené meruňky

Tahle pochutina je bohatá na hořčík, který pomáhá zvládat stres a navíc uvolňuje nepříjemně napnuté svaly, takže i ty mohou díky sušeným meruňkám relaxovat. Mimochodem, sušené ovoce je tradičním dárkem třeba k Mikuláši – takže mezi letošní nadílku nezapomeňte svým nejbližším meruňky přibalit.

Mandle, pistácie, vlašáky

A další typicky podzimní a zimní dobrůtky. Nejenže v nich najdeme spoustu kvalitních živin, jež náš organismus potřebuje a které navíc dokážou zlepšit naši náladu, ale mandle navíc obsahují i vitaminy E a B, jež podporují správnou funkci imunitního systému, a jmenované druhy oříšků příznivě působí na náš krevní tlak, který dokáží po stresové situaci vrátit „do normálu“.

Krůtí maso

V našich zeměpisných šířkách je sice oblíbenější a tradiční maso kuřecí, nicméně ani tuto drůbež nezavrhujte! Krůtí maso totiž obsahuje aminokyselinu L-tryptophan, u které byl ve studiích prokázán zklidňující účinek. Zvyšuje totiž produkci hormonu serotoninu, jenž příznivě ovlivňuje náladu.

Špenát

Co na tom, že se ukázalo, že se kdysi vědci spletli v tvrzení o obsahu železa ve špenátu. Tahle zelenina na naše talíře prostě patří, ve stresových situacích zvláště. Obsahuje totiž spoustu hořčíku – množství čerstvého špenátu odpovídající asi 1 šálku našemu tělu zajistí 40 % doporučené denní dávky tohoto minerálu!

Losos

Tahle ryba je bohatá na omega-3 mastné kyseliny, jež nejen podporují zdravé srdce a činnost imunitního systému, ale navíc ovlivňují hladinu stresových hormoců – kortisolu a adrenalinu – v krvi.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat