Prostreno.cz

Prohřejte se čajem lapacho, nápojem Inků

Proč cítíme s příchodem podzimu zvýšenou potřebu jíst prohřívající potraviny a pít teplé nápoje? Pokrmy a nápoje, které v tomto období přijímáme, jsou pro tělo velmi důležité, aby se mohlo připravit na nadcházející změnu.

Příchod podzimu s sebou totiž nese výrazné snižování teplot, a to mnohdy skokově během pouhých několika dní. Proto je důležité tělo prohřívat zevnitř, k čemuž je  vhodné do jídelníčku zařazovat potraviny vyvolávající vnitřní teplo: například koření jako je zázvor, pepř či kurkuma.

Studené saláty vyměňme za polévky a jogurt za teplou snídani

Jídlem se však v dnešním článku zabývat nebudeme, spíše se zaměříme na relaxační chvíle s šálkem dobrého čaje, který vám po náročném dni pomůže uvolnit napětí, zklidnit mysl a tělu dodat potřebné látky pro udržování tolik potřebné imunity. Řeč je o zázraku jménem: Lapacho.

Nápoj Inků

Pokud jste již někdy přišli do styku s čajem Lapacho (například v čajovně), víte, že se nejedná o čaj jako takový, nýbrž o silný odvar z kůry stromu. Strom Lapacho, který se může dožít až 700 let, objevili jihoameričtí indiáni v tropických pralesích. Z vnitřní kůry “lapača” pak vařili silné odvary, které jim měly zajistit moc a sílu. A není divu! Lapacho je totiž bohatým zdrojem železa, což ocení zejména vegetariáni, dále obsahuje vitaminy ze skupiny B, vitamin C a všechny hlavní minerály jako např. vápník, draslík, hořčík a fosfor.

Kdy a kolik čaje pít?

Čaj Lapacho posiluje imunitní systém a snižuje šance na onemocnění, proto je ideální prevencí během sezony chřipek a nachlazení, nebo v případě, že se pohybujete v infekčním prostředí. V tomto případě se doporučují 2 šálky denně, ráno a večer. Díky protizánětlivým účinkům jej oceníte také při střevních potížích, zánětech močového měchýře, rovněž snižuje bolest, a příznaky artritidy. Funguje jako přírodní antibiotikum.

Rozhodně však není nutné mít čaj Lapacho schovaný ve spižírně pouze pro případy onemocnění. Jak již bylo zmíněno, jedná se o ideální nápoj pro podzimní období! Vzhledem k vysokému obsahu minerálů vám vrátí energii i po náročném dni, a navodí lepší náladu, což je při podzimních splínech asi jeden z největších benefitů tohoto nápoje.

Jak na přípravu

Příprava je sice jednoduchá, vyžaduje si ovšem docela dost času, proto si čaj chystejte s předstihem. V hrnci dejte vařit litr vody a přiveďte k varu. Do vroucí vody pak nasypejte 2 lžíce kůry Lapacho, ztlumte plamen a vařte cca 5–10 minut. Nic složitého, že? Ta horší část je ovšem ta, že tím to nekončí, neboť celý nálev musíte ještě nechat dalších 20–30 minut odpočívat mimo plamen, aby se látky obsažené v kůře opravdu dobře rozpustily do výsledného nápoje.

Čaje se tedy jen tak rychle nedočkáte, ovšem čekání vám bude vynahrazeno neobvykle příjemným prožitkem, který budete z popíjení tohoto čaje mít. Nápoj můžete pít teplý i studený a uchovávat jej můžete i v lednici. Lapacho čaj zůstane svěží a uchová si přínos pro vaše po dobu několika dní. Doporučuje se popíjet slazený medem, aby látky v něm obsažené měly větší účinek.

Zdroje: názor autora, allnature.cz, veganstore.cz





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat