Prostreno.cz

Koncepty hubnoucích dietních programů

Existuje mnoho dietních programů pro hubnutí. Představujeme nejznámější diety a řekneme vám, s jakým konceptem hubnutí se můžete zbavit přebytečných kilogramů nejsnadněji a dlouhodobě.

Pokud jste se rozhodli zhubnout kila nabraná přes zimní období nebo taková, která vás trápí dlouhodobě, možná hledáte takovou dietu, která vám s tím pomůže nejlépe.

Hubnutí ve spánku

Ráno jezte jako císař, v poledne jako král, večer jako žebrák – tak lze shrnout princip hubnutí ve spánku. Tím, že se večer omezíte sacharidy, omezíte vylučování inzulinu a kila během spánku mizí. Nicméně musíte omezit pečivo a těstoviny, a kromě toho dělat mezi jídly asi pětihodinové přestávky.

Volumetrie

Ztráta hmotnosti s plným břichem – to je sen všech lidí, kteří drží nějakou dietu. Trik spočívá ve výběru potravin s nízkou energetickou hladinou salát, zelenina, polévky, ovoce. Výsledkem je, že strava je automaticky spíše rostlinná a tím i zdravá. Poskytuje hodně vody a vlákniny a můžete ji držet delší dobu.

Alkalická strava

Hubnutí podle acidobazického principu slibuje alkalickou stravu, a je proto modernější verzí základního půstu. Jíst můžete téměř všechny druhy ovoce a zeleniny, takže je dieta zdravá a odkyselení těla také zabraňuje mnoha onemocněním. Přísný zákaz všech potravin, které tvoří kyselinu – maso, sýr, káva, kyselina uhličitá – je však obtížné dodržet.

DASH Diet

DASH dieta neměla původně být dieta, ale nutriční koncept pro lidi s vysokým krevním tlakem. Principy DASH stravy znamenají jíst málo masa, cukru, mouky a soli. Existuje však spousta čerstvé zeleniny a ovoce, stejně jako nenasycené mastné kyseliny, které jíst můžete.

Dieta podle Atkinse

Vynechání sacharidů je krédem přísných programů s nízkým obsahem sacharidů, jako je Atkinsova dieta. Naopak tučné maso a klobása jsou povolené. Ale buďte opatrní – tato možná lákavá, ale jednostranná forma výživy je nyní zastaralá, protože může zapříčínit usazeniny v cévách.

Dukanova dieta

Takzvaná Dukanova dieta také sleduje koncept s nízkým obsahem sacharidů. Program francouzského lékaře Pierra Dukana se skládá ze čtyř fází a je založena na výhradní konzumaci bílkovin. Celkově není dieta příliš vyvážená, obsahuje jen velmi málo ovoce a zeleniny a přísný zákaz sacharidů také není zdravý.

Dieta z doby kamenné

Dieta můžete najít také pod názvy Metoda Logi nebo paleo dieta. Je založena na předpokladu, že přirozená strava ve stylu lidí z doby kamenné vám pomůže zhubnout a zabrání cukrovce. S touto variantou s nízkým obsahem sacharidů je povoleno mnoho ovoce, ořechů a masa, ale mléko a chléb jsou tabu. Strava doby kamenné dobře zasytí, ale doporučení jíst příliš mnoho masa nemá ze zdravotního hlediska téměř žádný smysl.

Ketogenní dieta

V ketogenní stravě ve snaze dostat tělo do stavu ketózy sacharidy nenajdete. Mnoho lidí očekává dlouhodobé snížení hmotnosti – bez hladovění. Ale mohou se objevit i nežádoucí účinky, jako je bolest hlavy, slabost a závratě.

Přerušovaný půst

Přerušovaný půst střídá období normálního stravování s fázemi, ve kterých je příjem potravy omezený. Během období půstu se tělo uchýlí k tukovým rezervám – správně provedený přerušovaný půst vám může účinně pomoci zhubnout – bez ztráty svalové hmoty a obávaného jojo efektu. 

Džus nalačno

Během džusového půstu dodáváte tělu cenné živiny ze zeleniny, bylin a ovoce, přičemž ale vynecháte pevnou stravu. Džusový půst je formou terapeutického půstu a slibuje detoxikaci těla. Tento typ stravy je však jednou z nárazových diet, které nesou riziko výrazného jojo efektu a neposkytují trvalou, zdravou výživu.

Žádná strava, ale dietní změna

Na prvním místě je však stále změna stravy. Stravovací návyky změníte nejen na omezenou dobu, ale také trvale přizpůsobují – nejlépe společně s partnerem nebo celou rodinou. Pokud se rozhodnete změnit stravu, musíte být připraveni na změnu ve fázi návyku a mít hodně trpělivosti. Výhody však převažují – má pozitivní vliv na celkové zdraví a slibuje trvalé snížení hmotnosti bez hladovění, protože jojo efekt se nemá kdy dostavit.

Zdroj: názory autora, https://nutritiouslife.com/eat-empowered/a-simple-guide-7-most-popular-diets/, https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/spotlight-popular-diets





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat