Prostreno.cz

Zase pondělí... I to škodí vašemu srdci

Všichni víme, jak se naše špatná životospráva podílí na kardiovaskulárních nemocech. Ale to není všechno. Z výzkumů totiž vyplývají i mnohem méně známé rizikové faktory.

Tak například věděli jste, že vašemu srdci nesvědčí…

…bydlíte-li v blízkosti dopravní tepny?

Je to tak. Dánská studie z minulého roku odhalila, že s každými 10 decibely pocházejícími z ruchu dopravy stoupá riziko infarktu o 12 procent.

Jak se chránit: Pro většinu z nás samozřejmě není řešením stěhování, vědci naštěstí doporučují naučit se některou z relaxačních technik.

…vstávání z postele?

Tedy spíše ranní probuzení, při němž se vyplavují stresové hormony (to díky nim se z postele zvedneme), které ovšem stresují i naše srdce. Navíc v kombinaci s dehydratací (zvláště když jsme předchozí večer holdovali alkoholu) se tím zvyšuje riziko srdeční příhody. Podle některých vědců může i tato skutečnost stát za otázkou, proč k tolika infarktům dochází právě po ránu…

Jak se chránit: Ačkoli vstávat uprostřed noci kvůli návštěvě toalety není nic úžasného, přesto je dobré vypít před spaním velkou sklenici vody – předejdete tak ranní dehydrataci.

…že je pondělí?

Pondělí je, zdá se, z hlediska zdraví prokletým dnem. Dokazují to i statistiky o srdečních příhodách – nejvíce nás postihují právě v první den nového týdne. Vysvětlení je jednoduché, návrat do práce je stresující, jsme úzkostní, depresivní…

Jak se chránit: Snažte se o víkendu opravdu relaxovat a odpočívat! Dopřejte si v neděli večer třeba nějakou dobrou komedii – smích je jedním z nejlepších prostředků snižování hladiny stresových hormonů!

…rozchody a rozvody?

Výraz „mít zlomené srdce“ vůbec není nadnesený. Podle Americké kardiologické asociace může těžký rozchod s milovaným partnerem/partnerkou až ke změnám v činnosti srdce a jeho rytmu a tím zvýšení rizika infarktu.

Jak se chránit: Těžko zabráníte rozchodu, ale jak ukazují studie, pokud se s těžkou životní zkouškou vyrovnáte do šesti měsíců, je velmi vysoká pravděpodobnost, že se srovná (doslova) i vaše srdce.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat