Prostreno.cz

Denní doporučenou dávku lněných semínek rozhodně nepřekračujte

Jedna až dvě polévkové lžíce lněných semínek denně? To je doporučená a bezpečná dávka, které je třeba se držet. Cokoli navíc vám může pořádně zatopit, tak zbytečně neriskujte.

Semínka všude, kam se podíváš? Tak nějak to teď vypadá. Mluví a píše se o nich neustále, a to zejména v souvislosti se středomořskou stravou, celkovým zdravím i snazším hubnutím. Dnes se zaměříme na ta lněná, která už soudě podle názvu pocházejí z rostliny lnu. Len se jako plodina pěstoval již ve starověkém Egyptě, ovšem spíše za účelem tkaní a výroby oděvů, neboť jeho vlákna jsou třikrát silnější než bavlna. Později mu tradiční lidová medicína dala úplně nový rozměr používání.

Fakta, která by měl znát každý konzument

Je humbuk okolo semínek oprávněný? Běžně se uvádí, že poskytují skutečně pestrou a širokou škálu cenných živin, díky kterým zastavují záněty, působí proti rakovině, diabetu a srdečním chorobám, prospívají trávení, podporují činnost mozku a posilují imunitu (1). Jejich doporučená denní dávka je pak jedna až dvě polévkové lžíce. Jenže! Rozmohl se takový nešvar a lidé tento příděl často překračují, od čehož si slibují znásobení zdravotních výhod a tím i lepší kondici. Ostatně, čemu by to mělo vadit? Něco tak prospěšného přece uškodit nemůže! Ale ono může. A bohužel ne málo…

Méně je více

Stejně jako ostatní ořechy a semena mohou i ta lněná zafungovat jako alergeny. Dejte si tedy pozor. Podle neoficiálních důkazů se citlivějším jedincům dokáží vymstít v podobě kožních vyrážek, zvracení a pocitu mravenčení v končetinách (2). Protože jsou velmi bohatá na vlákninu (3), můžete se jejich prostřednictvím vlákninou doslova předávkovat, což vede k průjmu, křečím, zácpě, nadýmání i žaludečním potížím (4). Nedostatečný příjem vody tyto stavy ještě výrazně zhoršuje. Lněná semínka obsahují i stopy toxických kyanidových sloučenin (5). I proto se jejich stanovená denní dávka nedoporučuje překračovat!

Zdroje: (1) www.healthline.com/nutrition/benefits-of-flaxseeds#TOC_TITLE_HDR_11, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3374192/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6567199/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3544045/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat