Prostreno.cz

6 strašáků pro vaše zdraví. Jak se vyvarovat nebezpečné diagnózy?

Ačkoli máme některé nemoci spojené s vyšším věkem, bohužel není nic výjimečného, že těmito chorobami onemocní i velmi mladé ženy. Z velké většiny bohužel kvůli zanedbané prevenci.

Jak snížit pravděpodobnost onemocnění nejen v mládí, ale i ve středním a vyšším věku? Mějte na paměti, že následující choroby se mohou týkat i vás…

1. Melanom (neboli nádor kůže)

V jakém věku je nejčastěji diagnostikován: 50 let a více
Kdy se ovšem také objevuje: Ještě před 20. rokem věku
Jak snížit pravděpodobnost onemocnění: Pravidlo číslo jedna – vyhněte se soláriu. Vědecké studie prokázaly, že i občasné návštěvy solárií jsou škodlivé. Pravidlo číslo dvě – chraňte se před sluncem. Samozřejmě se slunci nemůžete vyhýbat, ovšem nikdy nevycházejte bez ochranného krému proti UV záření (nejméně SPF 15), v létě pak nepobývejte na sluníčku mezi 10. a 14. hodinou. Některé studie naznačují, že v prevenci proti melanomu je důležitý dostatečný přísun vitaminu D. Konzumujte proto potraviny, jež jsou na tento vitamin bohaté.

2. Osteoporóza

V jakém věku je nejčastěji diagnostikována: 60 let a výše
Kdy se ovšem také objevuje: Okolo 50. roku života
Jak snížit pravděpodobnost onemocnění: Základem je posílit kosti. A to vitaminem D a kalciem. Mnoho z nás má pocit, že vápník je důležitý především pro děti, protože jsou „ve vývoji“. To je sice pravda, ale především pro ženy je velmi důležité, aby svým kostem dodávaly dostatek zmíněných dvou živin. Pokud nemáte potřebný přísun vitaminu D a kalcia ze stravy, pomožte si potravinovými doplňky. Mimochodem, kouření a alkohol kostem rovněž neprospívá. A totéž platí pro colové nápoje, jež obsahují kyselinu fosforečnou, jež váže vápník z kostí.

3. Cévní mozková příhoda

V jakém věku je nejčastěji diagnostikována: Po 60. roce (u mužů dříve)
Kdy se ovšem také objevuje: Mezi 20. a 30. rokem
Jak snížit pravděpodobnost onemocnění: Pokud kouříte, a to i jen příležitostně, přestaňte – kouření totiž pravděpodobnost mrtvice zvyšuje dvakrát! A to není všechno. Riziko je rovněž násobeno problémy, jako je vysoký krevní tlak, diabetes, obezita a vysoká hladina cholesterolu. Pokud některou z těchto chorob trpíte, nepodceňujte léčbu! K dalším možnostem prevence patří snížení přísunu soli a „zlých“ tuků. Kromě toho je velmi důležitý pravidelný pohyb – i kdyby to mělo být jen 30 minut chůze denně, stačí to.

4. Rakovina prsu

V jakém věku je nejčastěji diagnostikována: Okolo 45. roku a výše
Kdy se ovšem také objevuje: Ještě před dvacítkou
Jak snížit pravděpodobnost onemocnění: Rakovina prsu bohužel patří k onemocněním, jež jsou z velké části dědičná. Ovšem to neznamená, že pokud se ve vaší rodině nevyskytuje, jste v bezpečí. Mezi faktory, které zvyšují riziko tohoto onemocnění, patří obezita, alkohol a nedostatek pohybu.

5. Alzheimerova choroba

V jakém věku je nejčastěji diagnostikována: Od 65. roku výše
Kdy se ovšem také objevuje: Okolo 45. roku
Jak snížit pravděpodobnost onemocnění: Udržujte ve formě nejen své tělo (pozor na hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak), ale i mysl. Zkrátka nenechte mozek upadnout do rutiny a málo zaměstnávat některá centra. Snažte se naučit nový jazyk, zkuste začít hrát na hudební nástroj, luštěte rébusy, křížovky, sudoku…

6. Diabetes 2. typu

V jakém věku je nejčastěji diagnostikována: Mezi 40 a 50 lety
Kdy se ovšem také objevuje: V dětství
Jak snížit pravděpodobnost onemocnění: Cukrovka 2. typu je typickým příkladem onemocnění, jemuž se říká civilizační. Důvodem, proč je tato nemoc diagnostikována stále častěji už mezi dětmi, je jejich životní styl – naprosto nevhodná strava (fast food, sladkosti, sladké limonády…) a žádný pohyb. Jak tedy u svého dítěte snížit nebezpečí vzniku diabetu? Dohlédněte na jeho jídelníček a vyžeňte ho od počítače na hřiště!
 





Celkem 3 komentářů

J Hanzal Kamenicka 475 Dečín 2 tel 774276171 Jindrich 195 @ seznam.cz
12.10.2016

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat