Prostreno.cz

Japonská mizuna je hlubokou studnicí živin

Tato zelená superstar má vysoký obsah živin, a přitom nízký obsah kalorií a může se pochlubit dlouhým seznamem příznivých účinků na vaše zdraví. Mizuna se běžně vyskytuje v japonské kuchyni, ale začala se dostávat do kuchyní po celém světě.

Co je mizuna? Často se popisuje s bohatou, pepřovou chutí, přirovnává se k rukole nebo mladé zelené skořici a lze si ji vychutnat syrovou nebo vařenou a použít ji v široké řadě jídel.

Nejen, že se snadno a rychle pěstuje, ale tato jedinečná rostlina odolává i extrémním podmínkám a teplotám, takže je ideální pro začínající i zkušené zahradníky.

Navíc má vysoký obsah mnoha živin a je spojovaná s několika zdravotními přínosy, včetně zlepšení zdraví očí, kostí a imunity, stejně jako zlepšené srážení krve a potenciálně sníženého rizika rakoviny.

Vysoký obsah antioxidantů

Většina zdravotních přínosů mizuny pramení ze skutečnosti, že tato poskytuje megadávku živin, včetně antioxidantů. Antioxidanty jsou sloučeniny, které působí tak, že neutralizují škodlivé volné radikály, zabraňují poškození buněk a snižují riziko chronických onemocnění.

Podporuje srážení krve

Mizuna je nabitá vitaminem K, důležitou živinou, která plní v těle mnoho funkcí. Zejména pomáhá podporovat zdravou tvorbu krevních sraženin.

Posiluje kosti

Kromě podpory zdravého srážení krve je vitamin K také klíčovou složkou zdraví kostí. Předpokládá se, že vitamin K přímo ovlivňuje metabolismus kostí a pozitivně ovlivňuje rovnováhu vápníku, minerálu, který je nezbytný pro stavbu silných kostí a zachování hustoty kostí.

Může zlepšit imunitní zdraví

Díky svému působivému nutričnímu profilu a vysokému obsahu antioxidantů může být mizuna také schopna pomoci udržet váš imunitní systém. Je to částečně proto, že má vysoký obsah vitamínu C. Mizuna má navíc vysoký obsah antioxidantů, které mohou pomoci ještě více posílit imunitu. 

Podporuje zdraví očí

Mizuna je nabitá vitaminem A, který je naprosto zásadní, pokud jde o zdraví očí. Nedostatek vitaminu A může mít za následek příznaky, jako je suchá kůže a oči, šeroslepota, mlhavé vidění nebo slepota. Je také dobrým zdrojem luteinu, který pomáhá chránit váš zrak a zdraví očí. 

Zdroj: www.en.wikipedia.org/wiki/Mizuna





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat