Prostreno.cz

Řepkový olej do stravy patří

Je pro vás řepkový olej dobrý nebo špatný? Pokud jde o řepkový olej, někteří ho považují za zdravé jídlo, zatímco jiní se mu vyhýbají za každou cenu. Když existují dva extrémně vášnivé pohledy na věc, může být velmi náročné přijít tomu všemu na kloub.

Na jedné straně kritici tvrdí, že řepkový olej je toxický, obsahuje „nechvalně proslulou chemickou bojovou látku yperit“ a způsobuje velmi problematické stavy. Příznivci na druhou stranu věří, že řepkový olej je jedním z nejzdravějších olejů na planetě a nabízí výhody, protože je bohatý na omega-3, má nízký obsah nasycených tuků a je dobrým zdrojem kyseliny olejové.

Kontroverze řepkového oleje

Existují stovky videí od „zdravotních koučů“ a dalších osobností veřejného života, kteří tvrdí, že řepkový olej způsobuje v těle více chronických zánětů než cukr ajakékoliv jiné zpracované sacharidy.

Chronický zánět je spojen s téměř všemi hlavními příčinami úmrtí, včetně srdečních chorob, diabetu 2. typu a zhoubných nádorů, stejně jako autoimunitních poruch a kloubních problémů. A protože vaříme s řepkovým olejem poměrně často, může to být velký problém. Mohlo by to tak být, kdyby to byla skutečně pravda…

Věda o výživě je poněkud nudná a se vzestupem sociální sítě TikTok se zdá, že každý chce být wellness influencerem. I když mají nulový trénink nebo nemají žádné lékařské nebo výživové vzdělání, je snazší něco tvrdit bez jakýchkoli důkazů; zvláště když tyto komentáře sdílí stále více účtů – takže to musí být pravda.

Je tedy řepkový olej nebezpečný?

Co se týče těchto tvrzení o řepkovém oleji, jsou podobná těm o sóji a jejím vztahu k riziku vzniku zhoubných nádorů. Pokud jde konkrétně o řepkový olej, jedním z hlavních tvrzení je, že oleje ze semen, včetně řepkového oleje, způsobují zánět v těle na základě teorie, že omega-6 mastné kyseliny (jako kyselina linolová v řepkovém oleji) zvyšují hladinu kyseliny arachidonové v těle. Kyselina arachidonová je prekurzorem řady prozánětlivých mediátorů, a pokud by to byla pravda, měli bychom vidět vyšší úrovně zánětu u někoho, kdo konzumuje vysoké hladiny kyseliny linolové. Nic z toho není pravda na základě nejlepších důkazů, které dnes máme.

Řepkový olej do stravy patří

Každý olej při výrobě potravin má svůj účel, přičemž některé účely mají vyšší nutriční hodnotu a více podporují zdraví než jiné. Zatímco některé oleje, jako je extra panenský olivový olej, mají více podpůrných zdravotních vlastností než jiné a měly by být zařazovány ve větší míře do jídelníčku, neznamená to, že řepkový, arašídový, sójový nebo řepkový olej tam nemají místo.

Řepkový olej má nízký obsah nasycených tuků. Oleje ze semen, včetně řepky, obsahují směs mono- a polynenasycených tuků, které mohou pomoci snížit riziko srdečních onemocnění. Navíc jsou velmi cenově dostupné, takže jsou dobrou volbou, když si hlídáte rozpočet.

Negativní dopad nemá řepkový olej

Hlavním důvodem, proč řepkové oleje mohou souviset s negativními zdravotními výsledky, je způsob, jakým jsou využívány. Oleje ze semen jsou přítomné ve zpracovaných potravinách a často se používají také ke smažení potravin. Je méně pravděpodobné, že je to olej ze semen, který způsobuje zvýšené riziko onemocnění, a spíše nedostatek vlákniny, koncentrace cukru a rafinovaných sacharidů v potravinách, které obsahují, způsobují zdravotní problémy.

Zaměřte se na kvalitu, rozmanitost a kulturní zařazení potravin do vyvážené a zdravé stravy, spíše než omezování jednoho konkrétního jídla, aby bylo vaše srdce šťastné a vaše tělo zdravé.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9962526/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat