Prostreno.cz

Pohled na bio potraviny přes růžové brýle

Bio potraviny se tváří, že chemii neviděly ani z dálky, tudíž se obsažených pesticidů a kontroverzních chemikálií obávat rozhodně nemusíme. Takhle růžové to s nimi ale zřejmě není.

Chcete jíst potraviny, které nejsou geneticky modifikované a neobsahují chemické pesticidy? Takové, jejichž pěstování i produkce ctí přírodu a životní prostředí? Kupujte ty bio, říká se! Jsou sice o poznání dražší, ale když jde o zdraví, mnozí jsou nad vyšší cenou ochotní přimhouřit oko. Kde je ale psáno, že jsou bio věci lepší? V odborných studiích tedy rozhodně ne.

Slibovaná pozitiva, která scházejí

Organická strava je založená na konzumaci produktů a potravin, které pocházejí z ekologického a šetrného zemědělství, proto se pyšní tím magickým označením BIO. Jejich volba prý představuje způsob, jak se vyhnout pesticidům a toxickým látkám, což ale podle docenta z americké vysoké školy Harvard Kennedy School’s Roberta Paarlberga není tak docela pravda.

Chybička se vloudila?

Dle názoru toho experta neexistují žádné spolehlivé důkazy, které by prokazovaly, že organicky pěstované potraviny jsou výživnější, bezpečnější i lepší. Odborník odkazuje na studii Stanfordské univerzity z roku 2012, která mezi organickými a konvenčními potravinami v obsahu živin nebo zdravotních přínosech nevidí žádný převratný rozdíl (1). Robert Paarlberg  také poukazuje na výroční souhrn údajů o pesticidech z roku 2021, který uvádí, že z více než 10 000 testovaných vzorků, a to včetně bio produktů, rezidua pesticidů obsahuje překvapivě vysoké procento (2). Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (U.S. Environmental Protection Agency) sice ujišťuje spotřebitele, že množství přítomných, a tedy i požitých pesticidů je příliš malé na to, aby představovalo nějaké zdravotní riziko (3), ale to nic nemění na faktu, že to, co je bio, má být bio. Tak za co tedy tak draze platíme?

Zdroje: (1) www.harvard.edu/gazette/story/2023/09/is-organic-better/, (2) www.ams.usda.gov/sites/default/files/media/2021PDPAnnualSummary.pdf, (3) www.epa.gov/pesticide-science-and-assessing-pesticide-risks/human-health-issues-related-pesticides





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat