Prostreno.cz

Káva a většina léků si prostě nerozumějí

Váš oblíbený ranní šálek kávy může interagovat s léky a změnit, jak rychle jsou absorbovány do krevního řečiště a jak dobře (ne)fungují. Na které si dát pozor?

Káva patří mezi jeden z nejoblíbenějších nápojů, který každý den vypije zhruba miliarda lidí na celém světě. Navzdory jejím pozitivním účinkům se však nedoporučuje „kafíčko“ konzumovat při užívání některých léků, s nimiž si nerozumí. V ohrožení jsou pak hlavně ti, kteří ji přijímají ve větším množství. O jaké medikamenty se jedná?

Štítná žláza

Hypotyreóza je snížená funkce štítné žlázy, při níž mnoho lidí spoléhá na medikamenty, které pomáhají vyrovnat jejich hormony. Studie ukazují, že právě tyto léky v kombinaci s kávou snižují absorpci účinných látek více než o polovinu (1).

Léky na nachlazení nebo alergie

Léky pro nachlazení nebo alergie jsou poměrně běžné, ale často obsahují stimulanty centrálního nervového systému, jako je pseudoefedrin. Káva je také stimulantem, takže její pití zvyšuje neklid a neschopnost spát (2).

Diabetes

Pokud smícháte kávu s cukrem nebo mlékem, může to vést ke zvýšení hladiny cukru v krvi a ovlivnit, jak dobře lék na cukrovku funguje. Vědci varují, že nadměrný přísun kofeinu ztěžuje správu hladiny cukru v krvi, a nakonec riziko cukrovky násobí (3).

Alzheimerova choroba

Alzheimerova choroba většinou postihuje lidi starší 65 let. Není to nic jiného než porucha mozku, jež má za následek ztrátu kognitivní funkce. Bohužel, kofein v kávě zpřísňuje hematoencefalickou bariéru a určuje, kolik léku se do mozku dostane (4).

Léky na astma

Astma je chronické onemocnění, které ovlivňuje plíce a způsobuje potíže s dýcháním, kašlem a sípáním. Většinou se na to předepisují bronchodilatátory a protizánětlivé látky (kortikoidy, kromoglykát sodný. Bronchodilatátory pracují na uvolnění dýchacích cest, ale zároveň přicházejí s vedlejšími účinky, jako jsou bolest hlavy, neklid, bolest žaludku a podrážděnost. Pití kávy nebo jiných nápojů s vysokým obsahem kofeinu riziko těchto nežádoucích účinků opět navyšuje (5).

Léky na osteoporózu

Osteoporóza, stav, kdy jsou kosti tenké a křehké, je nejčastější u zejména u žen, které prošly menopauzou. Léky typu risedronát nebo ibandronát osteoporóze předcházejí, neměly by se však užívat současně s kávou, protože medikament činí méně účinným (6). Doporučuje se užívat je před jídlem nebo pitím. Opatrní buďte i v případě kombinace kávy s antidepresivy a léky na vysoký krevní tlak.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7397437/?report=reader, (2) www.medlineplus.gov/druginfo/meds/a601053.html, (3) www.diabetesjournals.org/care/article/27/8/2047/23381/Caffeine-Impairs-Glucose-Metabolism-in-Type-2, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28091956/, (5) www.medlineplus.gov/druginfo/meds/a601015.html, (6) www.medlineplus.gov/druginfo/meds/a601247.html






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat