Prostreno.cz

V zimě rozhodně potřebujete pomelo

Pomelo, největší citrusové ovoce na světě, není jen osvěžující a lahodná pochoutka. Tento dar z tropů přináší nesčetné množství zdravotních přednosté, a právě teď je miláčkem těch, kdo se rozhodli pro redukční dietu!

Mandarinky, pomeranče či grapefruity zná asi každý, ale málokdo si z oddělení ovoce domů odnese pomelo, giganta mezi citrusy, který pochází z jihovýchodní Asie. A přitom toho tolik nabízí!

Pomelo chrání proti nemocem

Pomelo je zásobárna vitaminu C, životně důležité živiny známé pro své imunitní vlastnosti (1). Pokud je céčka nedostatek, zvyšuje se náchylnost k nemocem. Pomelo zároveň nabízí flavonoidy a polyfenoly, které bojují proti oxidativnímu stresu a přispívají ke zdraví buněk, proto by se mělo stát součástí vašeho jídelníčku.

Podporuje trávení

Dietní vláknina je klíčovým hráčem pro udržení zdravého trávicího systému. A teď ta dobrá zpráva. Pomelo jí nabízí štědré množství. Vláknina pomáhá předcházet zácpě, podporuje pravidelnou stolici a pečuje o vyváženost střevního mikrobiomu. Suma sumárum, díky ní je zažívací trakt jako v bavlnce.

Hydratuje a je vhodné i při dietě

Díky vysokému obsahu vody a osvěžující chuti vás uvedené ovoce udrží v „zavlažovacím režimu“. Pomelo má navíc relativně nízký obsah kalorií, což z něj dělá uspokojivou svačinu, jež je nápomocná při regulaci hmotnosti, takže žádné výčitky!

Prospívá srdci

Jedinečná kombinace živin obsažených v pomelu přispívá ke zdraví srdce. Draslík, minerál bohatý v tomto citrusovém ovoci, stabilizuje hladiny krevního tlaku (2). Pomelo také obsahuje sloučeniny, které snižují hladinu cholesterolu. Dále v něm nenajdete sodík.

Pomelo zvyšuje produkci kolagenu

Vitamin C je klíčovým prvkem při syntéze kolagenu, proteinu, jež poskytuje strukturu vaší pokožce, vlasům a nehtům. Konzumací pomela tak přispíváte k pružnosti pokožky a mladistvému ​​vzhledu. Antioxidanty v pomelu také hrají roli při ochraně pokožky před oxidačním poškozením, čímž potenciálně snižují známky stárnutí. Tak co, ještě se na pomelo díváte stejně? Konzumujte jej syrové bez slupky i jako příměs do jiných pokrmů, třeba salátu s uzenou rybou, vykouzlíte tak báječnou a lehkou večeři s působivým nutričním profilem.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7429027, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6590546/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat