Prostreno.cz

Zdravé svačiny s vysokým obsahem bílkovin vám pomohou načerpat energii

Ať už chcete zhubnout, spalovat tuk, nebo budovat svaly, bílkoviny jsou základním stavebním kamenem vaší stravy. Kde je hledat? Nejen ořechy jsou skvělou volbou!

Protein (bílkoviny) se tráví déle než sacharidy a vytváří pocit sytosti. Platí, že čím déle udržíte hlad na uzdě, tím menší je pravděpodobnost, že sáhnete po dalším jídle. Stále se diskutuje o tom, jaké množství bílkovin je ideální. Obecně se doporučuje denně přijmout 0,8 gramu bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti, roli ovšem hraje pohlaví, věk, výška a úroveň fyzické aktivity. Že tohle všechno víte, ale netušíte, co vlastně jíst – hlavně mezi hlavními jídly? Tyhle svačiny vás nadchnou!

Vejce natvrdo

Po celá léta měla vejce špatnou pověst kvůli vysokému obsahu cholesterolu, ale nic není tak horké, jak se na první pohled zdá. Jedno velké celé vejce obsahuje 1,6 g nasycených tuků plus 6 g bílkovin, 207 miligramů cholesterolu a pouze 72 kalorií. Jedním z nejjednodušších způsobů, jak si vejce vychutnat jako svačinu, je uvařit jej natvrdo.

Ořechy

Ať už jste fanouškem arašídů, mandlí, kešu oříšků, vlašských ořechů nebo pistácií, celé ořechy jsou zdravou volbou svačiny s vysokým obsahem bílkovin. Ořechy navíc mají vysoký obsah vlákniny, díky čemuž se budete déle cítit sytí. Je však důležité odměřovat porce, protože jde o kaloricky bohaté jídlo.

Řecký jogurt

Řecký jogurt se stal běžnou součástí supermarketů. Řecký jogurt, přepasírovaný tak, aby se odstranila syrovátka, je hustší a krémovější než běžné jogurty, takže představuje další uspokojivou svačinu. Přidat do něj můžete ovoce, cereálie či ořechy.

Tvaroh

Nízkotučný tvaroh je již dlouho základním prvkem na seznamech nakupujících, kteří dbají na své zdraví, a to z dobrého důvodu. Patří k vynikajícím zdrojům bílkovin a ve spojení s nakrájeným ovocem nebo zeleninou udržuje hlad na uzdě.

Dip z černých fazolí

Fazole bývají snadným pomocníkem, když potřebujete svoji dávku bílkovin (navíc obsahují vlákninu), a když jsou rozmačkané nebo rozmixované, vytvoří se z nich lahodný dip. Jednoduše smíchejte okapané a propláchnuté fazole, nakrájenou cibuli, mletý česnek, nasekaný koriandr a limetkovou šťávu a nechte to projít mixérem.

Chia pudink

Chia semínka jsou nutričně hustá a bohatá na zdroje omega-3 mastných kyselin, důležité živiny, která snižuje záněty a riziko kardiovaskulárních onemocnění. Jakmile se namočí do tekutiny, vytvoří gelovitou hmotu, jež má konzistenci podobnou pudinku. Pro výživnou svačinu smíchejte 2 lžíce chia semínek s pár kapkami nízkotučného mléka, vmíchejte 1 lžičku čistého javorového sirupu nebo medu a nechte vychladit v ledničce.

Zdroje: www.eatingwell.com/article/291961/10-high-protein-snacks-that-keep-you-feeling-full-longer/, názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat