Prostreno.cz

Když tělo volá po hořčíku

V případě nedostatku hořčíku jde o vyšší riziko rakoviny a srdečních chorob. Ale v sázce je i zhoršený zrak či vývoj krevních sraženin!

Hořčík je důležitý mikroprvek a mineral, který v našem těle hraje mnoho kritických rolí. Tento minerál je nezbytný pro více než 200 enzymů v našem těle a má mimořádný vliv na stav našich cév, svalů, kostí a zubů. Také se podílí na regulaci hladiny cukru v krvi a může ovlivňovat celkovou náladu. Hořčík rovněž podporuje bezproblémové trávení a pomáhá při detoxikaci organismu. Denní doporučená dávka hořčíku je 150–300 mg (1). Věnujeme mu však dostatečnou pozornost? Je důležité vědět, jaké potraviny jsou bohaté na hořčík a jaké jsou příznaky jeho nedostatku, aby se předešlo vážným zdravotním problémům.

Když je hořčíku opravdu málo

Nedostatek hořčíku v organismu může způsobit řadu zdravotních problémů. Mezi ně patří zhoršení metabolických funkcí, zvýšené riziko rakoviny, depresí, úzkostí, kardiovaskulárních chorob a migrény. Trvalý nedostatek tohoto důležitého minerálu může vést k nevolnosti, bolesti hlavy, zvracení, ztrátě chuti k jídlu, svalovým křečím nebo chronické únavě (2). Je tím výčet děsivé prognózy u konce? Bohužel nikoli…

Zhoršený zrak i lepivá krev

Žádnou výjimkou absence zmíněné látky nejsou ani záškuby v očích, vředy v ústech, rozmazané vidění, nepravidelný srdeční tep a změněná konzistence krve. Zní vám to nějak podezřele povědomě? Pak je docela dost možné, že „podmírou“ hořčíku trpíte i vy (2). A to se časem může zvrtnout i v něco horšího…

Krevní sraženiny? Bacha na ně

Dalšími možnými příznaky nedostatku hořčíku mohou být záškuby v očích, vředy v ústech, rozmazané vidění, nepravidelný srdeční tep a změněná konzistence krve. Pokud dojde k dlouhodobému nedostatku, může dojít k vážnějším onemocněním, jako je asthma, onemocnění ledvin a jater, osteoporóza nebo krevní sraženiny (2). Kde hořčík hledat, abyste předešli katastrofě?

Sázkou na jistotu je špenát i petržel

Hořčík lze najít v řadě potravin, jako jsou kapusta, rajčata, červená řepa, brokolice, avokádo, neslazený kakaový prášek, hořčičná semena, fenykl a petržel. I když jsou možné doplňky stravy, přírodní zdroje jsou vždy nejlepší volbou (2). Jednou z hlavních stravovacích strategií pro prevenci nedostatku hořčíku by mělo být zařazení těchto potravin do každodenního jídelníčku. Nebo to vidíte jinak?

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6316205/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1855626/





Celkem 4 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat