Prostreno.cz

Zelený čaj předchází zákeřné rakovině

Jestli je nějaké přírodní léčivo v boji proti rakovině na stupních vítězů, pak je to jistě zelený čaj. Když ho budete pít každý den, máte prý o 70 procent vyšší naději, že se vám toto onemocnění vyhne. Okolo jakých dávek se tato prevence pohybuje?

První známky konzumace zeleného čaje sahají přes pět tisíc let do minulosti. Díky archeologickým nálezům víme, že byl pěstován v Indii a Číně. Jeho objevení se připisuje mytologické postavě císaře Šen-nungovi, někdy označovanému jako "božský zemědělec" a považovanému za zakladatele farmakologie a bylinné léčby. Podle legendy císaři při ohřívání vody náhodou spadly do kotlíku lístky čajovníku. Když ochutnal náhodný nápoj, byl velmi překvapen jeho lahodnou chutí a dodanou energií. Bylo jasné, že tento nápoj bude mít zvláštní místo v historii (1).

Prostředek se zázračnými účinky

Léčebnými účinky zeleného čaje se odborníci zaobírají neustále. A jejich seznam jako by snad neměl konce. Bylo zjištěno, že čaj má schopnost zastavit některá neurodegenerativní onemocnění, jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba. Rovněž neutralizuje volné radikály, předchází poškození buněčných membrán a reguluje úroveň LDL cholesterolu. Také pomáhá tělu využívat tuky jako zdroje energie, čímž podporuje hubnutí (2).

Zaměřeno na antioxidanty

Zároveň má tento nápoj protizánětlivé účinky, zvyšuje aerobní aktivitu, posiluje imunitu a omezuje pravděpodobnost vzniku diabetu. Jedním z nejvýraznějších účinků zeleného čaje je jeho schopnost bojovat proti rakovině, což ho činí fantastickým prostředkem pro podporu dlouhověkosti (3).

Zelený čaj je bohatý na antioxidační polyfenoly, které, jak se vědci domnívají, mohou zabíjet rakovinné buňky a zastavit jejich růst. Díky tomu se lidem, kteří pravidelně konzumují zelený čaj, výrazně snižuje riziko vzniku rakoviny. Někteří odborníci uvádějí, že pravidelná konzumace zeleného čaje může snížit riziko vzniku některých typů rakoviny až o 70 procent (4).

Zdroje: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Green_tea, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2855614/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7084675/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5824026/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat