Včelí produkty pomáhají, ale mohou být i nebezpečné

Med, propolis, mateří kašička, to všechno jsou výsledky poctivé včelí práce. Jejich postavení v lidové léčbě je nezastupitelné, může se však stát i hrozbou v podobě alergie!

Stejně jako jakákoliv jiná potravina nebo látka, i včelí produkty můžou způsobit nepříjemnosti vyvoláním alergie u citlivých osob. I když tyto doplňky potravy vyvolávají alergie poměrně vzácně, tu a tam se může objevit až život ohrožující alergická reakce.

Med, propolis, mateří kašička

Med je velmi hustá, lepkavá tekutina, kterou vytvářejí včely sbíráním a zahušťováním sladkého nektaru z květů. Už od pradávna byl používán pro léčbu řady nemocí a až později byl jeho léčivý účinek dokázán i vědecky.

Propolis je také včelí produkt, velmi vzácný. Je to mazlavá látka, kterou včely čistí stěny úlů a povrch plástů. Také jím kryjí medové buňky, a tím zajistí, že se med ani po dlouhé době nezkazí. Lidé propolis používají pro jeho silné protibakteriální a obranyschopnost podporující účinky.

Stejně tak mateří kašičku včely tvoří a je pro ně velmi důležitá – je to krmení pro včelí larvy a potrava pro včelu matku po celý její život. Mateří kašička se používá v kosmetice jako doplněk potravy a součást léků.

Med je sice pomocník při řadě nemocí, ale někomu dokáže pěkně zkomplikovat život. Je zcela nevhodný pro děti do 18 měsíců. Je to proto, že jednou z mála bakterií schopných žít v medu je bakterie tvořící tzv. botulotoxin. Dítě nemá na rozdíl od dospělého tak kyselé prostředí v žaludku, aby bakterii zničilo.

Proto je ohroženo vážnou nemocí – botulismem. Jiné bakterie obvykle v medu nejsou schopné žít, takže kvalitní med žádné neobsahuje. Existuje také možnost, že med bude jedovatý. K tomu dochází, když včely sbírají med z květů jedovatých rostlin, např. z oleandrů. V našich podmínkách se ale takové rostliny nevyskytují.

Opět alergie…

I když se dříve tradovalo, že med zmírňuje alergii na pyl, výzkumy odborných týmů nic takového nepotvrdily. Naopak med, propolis i mateří kašička mohou alergii vyvolat. Takoví lidé jsou asi 1–2 z tisíce. Alergii na med, propolis a mateří kašičku mají často lidé, kteří jsou alergičtí na včelí bodnutí. Alergické příznaky můžou být různorodé – nechutenství, průjem, zvracení, afty v puse, svědění, pálení, otoky kůže, kopřivka, ekzém, kýchání, kašel, astma.

Velmi vzácně se může objevit i život ohrožující anafylaktická reakce. Alergie na propolis se ale dá jednoduše zjistit – propolisovou tinkturu natřeme na ruku a necháme zaschnout. Když místo do 24 hodin zarudne, svědí nebo se udělají pupínky, alergii máme a propolis je pro nás nevhodný. Také astmatici by si měli dát obrovský pozor na včelí produkty a obzvláště mateří kašičky se zcela vyvarovat.

Zdroj: www.pylovasluzba.cz






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Sekaná

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat