Jste posedlí hubnutím? Nezhubnete...

Ve dne v noci nemyslíte na nic jiného než na hubnutí. Dietám jste podřídili svůj život a kila stejně nejdou dolů.

Každý pohled do zrcadla vám říká, že byste měli zhubnout, upravili jste ukázkově jídelníček, cvičíte, až se z vás kouří, před očima máte svou vysněnou postavu, v noci se vám zdá, že všechny vaše špíčky (ať už domnělé nebo skutečné) mávnutím proutku zmizely... Pro okolí se postupem času stáváte hubnutím posedlým podivínem, protože už vlastně o ničem jiném nemluvíte a nepřemýšlíte. Jenže ručička na váze se prostě odmítá pohnout. Jak je to možné? Nejspíš se snažíte až příliš...

Všeho moc škodí

Přehnaná psychická fixace na jediný cíl docela často maří naše snahy o jeho dosažení. Jen si zkuste vybavit, kolik vašich známých nemohlo přijít do jiného stavu, ačkoli se měsíce (někdy i roky) snažily, a když už se vzdaly naděje a upnuly se na jiné věci, zničehonic otěhotněly. Neradili jste jim tehdy samy, aby se tolik nesnažily? Neříkali jste jim, že na otěhotnění příliš myslí, a proto se jim nedaří? Tak zkuste tuhle teorii uplatnit i na sobě. Pokud se na něco až příliš upnete, psychický blok vám nedovolí uspět. A to platí i u hubnutí.

Takže, pokud se vám i přes úpornou snahu nedaří shodit přebytečná kila, zamyslete se, jestli náhodou není na vině namísto vašeho těla vaše mysl. A na ni zaměřte své úsilí.


Telefonní astroporadna!
Zkušené kartářky a astroložky! Odhlate svůj osud!

Bez limitů

Samozřejmě, jde jen velmi těžko z ničeho nic přestat na něco myslet. Zkuste se ale vrátit nohama na zem a trochu ubrat plyn. Dali jste si „deadline“, do kterého chcete mít určitý počet kilogramů dole? Posuňte ho, nebo ho – ještě lépe – úplně zrušte. Nač se nervovat s nějakým datem? Hubnutí je individuální proces, pokud vám někdo slibuje úbytek pěti kilogramů za týden, kdo říká, že je zhubnete zrovna vy? Mimochodem, i stanovení vysněného úbytku kilogramů za určitý počet dnů je hloupost. Navíc jsme v odhadu často hodně nerealističtí – shodit pět kilo za týden je prostě hloupost. I kdyby se vám to podařilo, uspějete za cenu velmi nezdravých diet a můžete očekávat oblíbený jo-jo efekt.

Zvolněte

Možná nejste nerealističtí jen v rychlosti, s jakou byste rádi zhubli. Možná i prostředky, které volíte, jsou trochu přehnané. Odpíráte si určitá jídla, chodíte cvičit každý den a o víkendu pořádáte soukromé fitness maratony? Zvolněte. Úprava jídelníčku je samozřejmě při hubnutí nutností, ale neznamená to, že byste měli konzumovat jen určité úzké spektrum potravin. Při stanovování jídelníčku pamatujte především na dvě věci – zaprvé, jíst byste měli pravidelně, nejméně pětkrát denně, ve stravě by neměly chybět žádné z důležitých živin (ano, i určité tuky a sacharidy) a zadruhé, než se pustíte do nového potravinového schematu, položte si jednoduchou otázku: „Dokážu takhle jíst celý život?“ Pokud je odpověď ano, jste na dobré cestě.

To samé platí i o sportování. Vyčerpat se k padnutí není ten nejlepší způsob jak být aktivní. Pohybu se věnujte maximálně pětkrát týdně a spíše rekreačně (nemusíte strhat rekord v jízdě na kole či sprintu) – důležité je, abyste cvičili pro zábavu.

TIP Bety: Cvičíte, zdravě jíte a přesto kila nejdou dolů? Poraďte se ZDARMA s naší dietoložkou Lenkou! Zeptat se jí můžete i na to, kde hledat motivaci k hubnutí!

Buďte realisty

Ačkoli se to díky nejrůznějším módním časopisům nezdá, věřte, že svět na štíhlosti nestojí a že budete hubení, ještě vůbec neznamená, že budete šťastní! Pusťte z hlavy představu, že velikost 34/36 vyřeší všechny vaše problémy (a vůbec, pusťte z hlavy velikost 34/36, většina z nás není na tuhle postavu vůbec stavěna a řada jí nikdy ani nemůže dosáhnout). Zkrátka se přestaňte trápit, že nevypadáte jako vychrtlé modelky z obálek časopisů! Zkuste se na proces hubnutí dívat spíše jako cestu jak být spokojenější sami se sebou a jak udělat něco pro své zdraví.

Přestaňte si také vyčítat každé „ujetí“ ze svého dietního programu – mimochodem, pokud „ujíždíte“ často, je to nejspíše signál, že máte jídelníček špatně nastavený. Zkuste se zaměřit na signály svého těla poslouchejte ho.

Zkuste si také najít každý den alespoň 15 minut, kdy se budete soustředit jen a jen na sebe. Rozmazlujte se, vnímejte se – pusťte si oblíbenou hudbu, začtěte se do hezké knihy, dopřejte si koupel, udělejte si manikúru, zkrátka buďte na chvilku sobečtí a naučte se mít rádi. Když budete psychicky v pohodě, odrazí se to i na vašem těle a hubnutí vám půjde mnohem lépe.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat