Zatočte s jarní únavou

Sluneční paprsky pomalu rozehřívají zem a vy, místo abyste byly plné energie, jste skleslé a unavené. Poradíme vám, jak se rychle a efektivně zbavit jarní únavy.

Podle lékařů je jarní únava u zdravého člověka přirozenou reakcí na uplynulou zimu a rychle odezní. Odhaduje se, že jarní únava postihuje každoročně až tři čtvrtiny populace, ženy dokonce čtyřikrát častěji než muže. Syndrom jarní únavy nelze považovat za klasickou nemoc, a proto se s ní dá s trochou úsilí vcelku úspěšně bojovat. To ale neznamená, že byste měly její příznaky podceňovat. Když únava trvá déle než do konce dubna či půlky května a zhoršuje se, je lepší vyhledat lékaře. Podrobnějším vyšetřením se pak zjistí, zda únavu nezpůsobuje například zánět dutin nebo viróza. Oslabené a unavené tělo je také mnohem náchylnější k dalším sezonním chorobám, chřipce a virovým onemocněním.

Důsledkem jarní únavy je celková malátnost, vyčerpaní, ospalost, bolest hlavy a pesimistická nálada, jež mohou v nejkrajnějších případech vyústit dokonce v hluboké tělesné vyčerpání a psychickou depresi. Pokud na sobě pociťujete jarní únavu, radí lékaři neprat se s potřebami vlastního organismu a zklidnit režim, upravit životosprávu, jíst hodně ovoce a zeleniny a doplnit stravu o multivitaminy a minerály.

Blahodárné slunce

Sluneční svit je nevyhnutelný pro tvorbu hormonu serotoninu, který přispívá k pocitu pohody a štěstí. V zimě ho máme v těle jen velmi málo a není moc šancí, jak ho doplnit. Navíc stoupá hladina hormonu melatoninu, který pak způsobuje únavu a větší potřebu spánku. Jakmile vysvitne první jarní sluníčko, je ideální čas začít bojovat s jarní únavou. Choďte často ven, sportujte, a pokud venkovním aktivitám počasí nepřeje, rozehřejte kosti i tělo na chvilku v soláriu nebo si dopřejte fototerapii či biolampu. Lampy využívají takzvané polarizované světlo, které je úplně bezpečné, a nemusíte se bát ozáření škodlivými ultrafialovými paprsky.

Očista a úklid

Ne nadarmo nás maminky před Velikonocemi strašily s jarním úklidem. Udělat si pořádek v bytě, urovnat poličky, a rozvrhnout si plány na další období někdy udělá s psychikou divy. Nesmírně pomáhá odnést zimní kabáty, rukavice a lyžařskou výbavu zpět do sklepa, a symbolicky tak otevřít šatník nové jarní garderobě.
Kouzelné jarní slovíčko je také detoxikace. Důležité je očištění organismu od toxických látek, které se nám za zimu nastřádaly. Nesmí ale jít o drastickou hladovku, která by ničemu neprospěla. Na výběr je několik detoxikačních metod. První je samozřejmě úprava jídelníčku. Pokud si na to troufáte, zkuste půst. Předkové drželi půst 40 dní, vám ale bude stačit třídenní, aby se z těla vyplavily všechny škodliviny. Povoleno je pít zeleninové vývary, bylinkové čaje či ovocné džusy. Vyražte na nákup jarních bylinek, které si dáte mezi okna. Pažitka, řeřicha nebo cibulková nať mají čisticí schopnosti. Kromě hezké malé zahrádky tak budete mít kdykoliv i čerstvý přísun důležitých vitaminů.

Hurá ven!

Pohyb, pohyb a zase pohyb. To je nejlepší způsob, jak s jarní únavou zatočit. Při sportování se v našem těle uvolňují endorfiny, takzvané „hormony štěstí“, které mají za následek nejen zlepšení naší nálady, ale celkově pozitivně přispívají k našemu psychickému zdraví. S prvními jarními paprsky byste se měly začít aktivně pohybovat, čímž nemyslíme jen venčení psa nebo krátkou rodinnou procházku. Místo auta běžte pěšky, cestou domů se můžete stavit u kamarádky nebo se podíváte po nových obchůdcích. Dalšími faktory, které stav našeho zdraví mohou na počátku jara nepříznivě ovlivňovat, je kouření a nadměrná konzumace alkoholu. Ukládající se alkohol tělo oslabuje a zadržuje vodu, to znamená, že jste více oteklé a nadmuté a jste více unavené. O ranní kocovině ani nemluvě.

Vitaminové bomby

V boji proti jarní únavě je důležité správně doplňovat vitaminy a minerály. Přesto, že dnes máme veliký výběr nejrůznějšího ovoce a zeleniny v podstatě celoročně, neznamená to, že jejich kvalita je vždy stejná. Rychlený skleníkový růst, dlouhodobé skladování předčasně sklizeného ovoce a zeleniny, přepravování přes půl kontinentu a následné kulinářské úpravy snižují obsah a hodnotu všech živin. Proto není od věci v tomto přechodném období obohatit stravu o vitaminové přípravky. Doplňte jídelníček o vitamin C, který zvyšuje odolnost a snižuje hladinu cholesterolu. Konzumujte proto dostatek paprik, zelí, kapusty a hlávkového salátu. Dalším vhodným vitaminem, který nám přes zimu téměř zmizel z těla, je vitamin A, obsažený třeba v mrkvi, rajčatech a mléčných výrobcích. Vitamin A má také vliv na kvalitu pokožky, která je po zimě suchá, hrubá a olupuje se. Poslední vitamin, jehož nedostatek má na svědomí jarní únavu, je vitamin D. Do těla ho můžeme dostat opět ve formě provitaminu. K jeho přeměně na klasický vitamin je však třeba sluneční záření, a právě toho se organismu na jaře nedostává. Nezapomínejte proto při sestavování jídelníčku na mořské ryby a výrobky z nich, které vstřebávání vitaminu D pomáhají.

Únava, ať už je jarní, nebo jiná, může být příznakem vážnějších zdravotních potíží. Délka únavových stavů by neměla přesáhnout šest měsíců. V případě, že tomu tak je, lze mluvit o únavovém syndromu. Nejčastější příznaky únavového syndromu jsou téměř stejné jako u jarní únavy. Pokud se k únavě přidá ještě dlouhodobě lehce zvýšená teplota, neustávající bolesti kloubů, bolest hlavy a poruchy spánku, raději navštivte lékaře a nechte se vyšetřit. Odborník pak doporučí správný postup léčby.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat