Hemoroidy – delikátní problém. Týká se i vás?

Dokud sami nepocítíme nepříjemné projevy hemoroidů, většinou se tímto problémem nezabýváme. Přitom nepříjemné obtíže v oblasti konečníku známé jako hemoroidy potkají v životě téměř každého. Proto je dobré vědět o tomto nepříjemném problému více.

Hemoroidy jsou naší daní za pohodlný život. Díky moderním společenským výdobytkům a faktu, že většinu času prosedíme, staly se hemoroidy vskutku celospolečenskou záležitostí, která postihuje až 70 % lidí. Jdeme-li geograficky dál na jihovýchod, klesá tento podíl v populaci s mírou zaostalosti ekonomiky. V oblastech s převažujícím zemědělstvím, kde lidé tráví většinu dne v pohybu a na nohách, se hemoroidy vyskytují jen zřídka. V těchto oblastech působí jako nezamýšlená prevence hemoroidů také tradiční způsob defekace na tzv. tureckých záchodech. Při vyprazdňování na tomto typu toalet se totiž posilují veškeré partie hýždí, které jsou u běžného středoevropana i díky našim sedacím toaletám ochablé a vytvářejí vhodné podmínky pro vznik problémů.

Co to jsou hemoroidy a jak vznikají?

Hemoroidy jsou křečové žíly, které se vytvářejí v oblasti konečníku. Projevují se nepříjemným svěděním, pálením nebo bolestí. Obtíže s hemoroidy mohou postihnout lidi již po 30. roku života, a to bez rozdílu, zda se jedná o muže nebo ženy. Částečně je jejich vznik podmíněn dědičnými sklony ke vzniku křečových žil. Významný vliv pro vznik onemocnění však mají další, vnější faktory.

Důležitou příčinou vzniku hemoroidů je složení naší stravy. Jídelníček současného člověka je převážně založen na bílém pečivu a smažených masných produktech. V nápojích zase převažují slazené a sycené limonády. Naopak celkový příjem tekutin klesá. K tomu se připojuje nadměrná konzumace alkoholu, cigaret, či kořeněných jídel. Takové složení stravy negativně ovlivňuje trávicí ústrojí – následkem je nepravidelná stolice a zácpa. Během ztíženého vyprazdňování je na žíly okolo análního otvoru vyvíjen nepřiměřený tlak. Jindy může být na vině naopak průjem, který dráždí citlivou sliznici konečníku.

Dalším faktorem, který má vliv na vznik hemoroidů jsou nadváha a obezita. Svou roli hraje i nízká fyzická aktivita a sedavé zaměstnání typické pro práci u počítače nebo za volantem (např. řidiči kamionů a taxislužby).

U žen mohou hemoroidy vzniknout také jako důsledek těhotenství. Do krevního řečiště budoucí matky se totiž ve větším množství vyplavuje hormon progesteron, který zpomaluje pohyb tlustého střeva. Častěji tak vznikají zácpy. Současně trpí žíly budoucí maminky zvýšeným tlakem, který je dán větším množstvím krve v těle. Žíly v pánevní oblasti navíc zatěžuje tlak rostoucí dělohy. Těhotenské hemoroidy naštěstí většinou po porodu mizí. Jen výjimečně se musí odstraňovat operativně.

Hemoroidy se v počátku projevují pálením, popř. svěděním, v pokročilejší fázi přichází bolest, může dojít i ke krvácení a výtoku z análního otvoru.

Hemoroidy se liší také vzhledově a dělí se na vnější a na vnitřní:

Vnitřní hemoroidy se vyskytují uvnitř konečníku, asi 3 cm od řitního otvoru. V této oblasti nejsou žádná nervová zakončení, proto příliš nebolí. Projevují se však krvácením při vyprazdňování. Vnitřní hemoroidy mohou mít formu nateklých žil bez komplikací, které občas svědí, popřípadě soustavně vyhřezlých útvarů, které občas krvácejí, jsou bolestivé a vyvolávají pocit nedokonalého vyprázdnění.

Vnější hemoroidy nekrvácejí a vyskytují se v okolí vchodu do konečníku jako množství výrůstků, které lze snadno nahmatat. Bolestivé jsou pouze v případě trombózy (ucpání sraženou krví).

Je možné problémům předcházet?

Chceme-li předejít hemoroidům, musíme hlavně přihlédnout k příčinám jejich vzniku. Ve stravě je třeba zvýšit podíl přijímané tzv. prebiotické vlákniny. Prebiotickou vlákninu je možné doplňovat buď výrazně zvýšenou spotřebou zeleniny (převážně luštěnin) a ovoce nebo pomocí konkrétního doplňku stravy. Je vhodné omezit kořeněná jídla a bílé pečivo, které můžeme nahradit pečivem celozrnným. V rámci  pitného režimu musí dojít k omezení podílu alkoholických a slazených nápojů. Současně je třeba upravit celkový objem přijatých tekutin na minimálně 2,5 litrů denně. Významným preventivním faktorem je dostatečná a pravidelná míra pohybu (chůze, plavání, cvičení, při nebezpečí tvorby výrůstků však vyloučíme cyklistiku). Dostatek tekutin a vlákniny stolici změkčuje, i mírné sportování podporuje peristaltiku střev a tím pohyb stolice ve střevech. Při zvedání těžkých předmětů a při vyprazdňování musíme dbát na správné dýchání, neboť se zadrženým dechem se zvyšuje břišní tlak a to může mít za následek poškození žil.

Jak si pomoci, když už hemoroidy nastaly?

Pokud již příznaky hemoroidů trpíme, je rozhodně vhodné upravit životosprávu podle výše uvedených pravidel. Taková změna však pomůže pouze omezeně, a navíc v dlouhodobém horizontu. Okamžitou pomoc nepřinese. Pro potlačení akutních projevů hemoroidů je proto vhodné použít přípravky, které od obtíží pomohou rychleji. Běžně se používají nejrůznější tablety nebo čípky či masti, které obsahují hojivé a zklidňující látky. Všechny však mají jedno omezení – poskytují pomoc buď pouze lokální, nebo pouze vnitřní. Podle odborníků je však pro rychlé a účinné ošetření hemoroidů nejvhodnější spojit rychlé lokální ošetření postiženého místa mastí s dlouhodobější a důkladnější léčbou pomocí tablet. Takovou kombinaci v jednom balení poskytuje pouze jediný přípravek.

Jedná se o volně dostupný doplněk stravy Hemodin®AKUT, který je určen pro použití při akutních potížích s hemoroidy. Přípravek představuje unikátní spojení dvou nejefektivnějších přístupů při obtížích – okamžitého ošetření postiženého místa mastí a odbourávání vnitřních příčin pomocí tablet.

Mast obsahuje extrakty z dubové kůry a vilínu virginského, které na postižené místo působí hojivě a protizánětlivě, tablety obsahují vysokou koncentraci bioflavonoidů, jejichž účinek je podpořen dávkou probiotik a vlákniny. Probiotika navíc společně s vlákninou pozitivně ovlivňují trávení a konzistenci stolice.

Pokud se potíže nezmírní po použití některého z doplňků stravy, neměli bychom příliš odkládat návštěvu lékaře. Především krvácení a krev ve stolici by totiž mohly být známkou mnohem závažnějšího onemocnění.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat