Vše o klíšťatech, 10 otázek pro odborníka

Česká republika je zemí s nejvyšším výskytem klíšťové encefalitidy v Evropě. Jaká nebezpečí klíšťata představují pro vás a vaše děti? Na deset nejčastějších dotazů odpovídá Rastislav Maďar, vedoucí lékař sítě očkovacích center v ČR.

V odborné literatuře se často objevuje, že klíšťová encefalitida, až na výjimky, probíhá u dětí do puberty asymptomaticky, nebo má pouze lehký průběh. Proč se tedy doporučuje očkování převážně dětem? Nebo se odborníci mýlí?
U dětí je sice průběh nemoci obvykle mírnější než u dospělých, zejména starších osob, i u nich však může nemoc probíhat závažně a zanechat dlouhodobé následky. Děti jsou vulnerabilnější v tom, že bez rodičů nejsou často schopny dodržovat nespecifickou prevenci – např. vyhýbat se rizikovým místům, nosit vhodný oděv, nanášet na kůži pravidelně a pečlivě repelenty. Vyšší proočkovanost u dětí než u dospělých však není výsledkem doporučení odborníků ale toho, že rodiče mají tendenci myslet na zdraví svých dětí víc než na to svoje.

Za jakou dobu od přisátí klíštěte se dá zjistit klíšťová encefalitida? Projevuje se KE již v první fázi jako lehká chřipka?
Inkubační doba nemoci je 2–28 dnů, takže první příznaky se mohou objevit již za dva dny od nákazy ale i za měsíc. První fáze nemoci se skutečně projevuje jako chřipka, střevní infekce nebo zánět horních cest dýchacích a nejpozději po 20 dnech spontánně i bez léčby ustoupí. U části infikovaných se následně objeví mnohem závažnější fáze druhá s postižením mozku.

Chtěla bych se informovat na očkování proti klíšťové encefalitidě své 18měsíční dcery. Vím, že se očkování v tomto věku již provádí, ale slyšela jsem již z několika zdrojů (i od lékaře), že se doporučuje až po třetím roce dítěte. Jaký je Váš názor?
Pokud se dítě pohybuje v přírodě v místech výskytu klíšťat, očkovat lze již od jednoho roku věku. Na zahájení vakcinace až po třetím roce života není žádný odborný důvod, není-li dítě vážně nemocné nebo pokud nemá jinou medicínskou kontraindikaci. Někteří pediatři mají tendenci očkovat až s poměrně velkým, a nutno říci zbytečně, velkým odstupem od tzv. povinného očkování, zejména ti, kteří považují očkování za zátěž organismu. To se však nezakládá na pravdě. Samozřejmě, pokud dítě do přírody nechodí, je možné s vakcinací počkat.

Dnes je to tři týdny, co jsem chytla v lese klíště, začínám mít chřipkové příznaky (bolesti zad, hlavy, malátnost). Je možné, že by to mohlo spolu nějak souviset, nebo už jsem mimo inkubační dobu?
První příznaky nemoci se mohou objevit do čtyř týdnů od vstupu viru do těla infikovaného člověka, takže možnost nákazy není vyloučena. Doporučujeme Vám uvedené příznaky nepodceňovat a včas absolvovat potřebná vyšetření.

Chtěla jsem se zeptat, jak se člověk může bránit, aby se na něj klíště vůbec nepřisálo. Používám repelent, ale i přes to jsem si našla na sobě přisáté klíště.
Repelenty je nutné aplikovat na kůži opakovaně, v závislosti na fyzické aktivitě a pocení někdy i co dvě hodiny. Další možností ochrany je oblečení ze světlejší hladké látky, dlouhé rukávy a kalhoty, případně vyhrnout ponožky nad spodní okraj kalhot nebo vysoké boty. Důležité je i vyhýbat se rizikovým místům s vysokou trávou na louce u okraje lesa a včasné nalezeni a odstranění klíštěte. Jedinou spolehlivou ochranou před klíšťovým zánětem centrálního nervového systému je však jenom očkování.

Dnes jsem si vytáhl klíště, přisáté mohlo být zhruba dva dny a včera večer se dostavily bolesti břicha a následné opakované zvracení. Dnes mám horečku 38°C a bolesti břicha po jídle stále přetrvávají. Hlava mě též také pobolívá a objevily se i menší bolesti zad. Může to být klíšťová encefalitida?
Uvedené příznaky jednoznačně patří do spektra symptomů první fáze klíšťové encefalitidy a spadají i do časového intervalu inkubační doby této nemoci.

Mám dotaz ohledně očkování proti klíšťové encefalitidě (vakcina FSME-IMMUN) v roce 2002 jsem dostala všechny tři dávky a poté za tři roky, tj. v roce 2005 jsem se nechala přeočkovat. Propásla jsem ale další termín přeočkování, který má být po pěti letech. Je to problém?
Důležité je, o jak dlouhou dobu je doporučený interval přeočkování překročený. Nejlepším řešením je nechat si vyšetřit aktuální hladinu protilátek proti této nemoci. V případě jejich dostatečné úrovne lze přeočkovat jednou posilující dávkou, v opačném případě je nutné začít s vakcinací opět od začátku. Prevence těchto případů „opomenutí“ je možná při využití automatického systému avizace termínu dalšího očkování formou registrace na adrese www.keockovani.cz

Slyšel jsem, že z klíšťové encefalitidy se může vyvinout borelióza, je to pravda?
Není, jsou to dvě naprosto odlišné nemoci. Jejich jediným společným znakem je přenos klíšťaty.

Je možné, aby se již nasáklé klíště po samovolném odpadnutí (např. z domácích zvířat) opět přisálo?
Pokud se klíště samovolně (a dobrovolně) uvolní z těla hostitele, znamená to, že se krve nasálo dostatečně a v rámci daného vývojového stádia (larva, nymfa, dospělá samička) se již podruhé nepřisaje. Každý vývojové stádium klíštěte saje krev jen jednou.

Slyšela jsem, že aplikace tzv. zrychlené letní varianty očkování proti KE nadměrně zatěžuje organismus. Je to pravda?
Neexistují žádné odborné důkazy, které by potvrzovaly tuto domněnku. Odstup dvou týdnů se standardně využívá u všech neživých vakcín v běžné praxi a to bez známek zátěže organismu. Imunitní systém člověk si s antigeny neživé vakcíny do dvou týdnů hravě poradí.

Více informací naleznete na www.pozorkliste.cz






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat