Buďte špindíra! Vaše kůže vám poděkuje

Ordinace dermatologů praskají ve švech. Kožních potíží a ekzémů totiž stále přibývá. A můžou za to agresivní mycí prostředky a především příliš časté sprchování. Mytí sprchovým gelem či mýdlem celého povrchu těla každý den škodí. Sprchovat se denně by měl člověk jedině čistou vodou a mycí prostředek na celý povrch těla používat maximálně dvakrát týdně.

Pokožka potřebuje pro zdraví nejen mastný film, ale také vyváženou mikroflóru prospěšných bakterií, které jsou prvními ochránci před nepříznivými vlivy zvenčí. Když je člověk smývá denně saponáty (mýdla, gely, mycí krémy), vystavuje pokožku patogenům a dochází k rozvoji ekzémů, mykóz a dalších potíží.

„Je to pouze padesát až šedesát let, kdy se rozšířily moderní koupelny se sprchami, co se začalo považovat za běžné sprchovat se denně. Tento tlak sprchovat se denně tvoří spíš společnost než skutečná biologická potřeba. Společnost vyžaduje, abychom dobře voněli. Ale pach tvoří jen žlázy v podpaží a v rozkroku. Není třeba mýt celé tělo,“ vysvětluje profesor Stephen Shumack.

Podle něj by se lidé měli mýt denně jen v rozkroku a podpaží, samozřejmě také chodidla, ruce a tvář, protože jsou nejvíce vystaveny znečištění. Ruce si musí člověk mýt několikrát denně, protože se dotýkají infikovaných ploch. Nicméně pokožku zbytku těla je dobré omývat saponátem maximálně dvakrát týdně.

„Přílišné sprchování vede k vysušování pokožky, zbavuje ji přirozených tuků, které si tvoříme, abychom se chránili. To může kůži mnohem více ublížit a učinit ji náchylnou k útokům bakterií, virů, plísní, vede ke svědění, vysušení a také k ekzémům,“ tvrdí australský dermatolog profesor Shumack v rozhovoru pro Sunday Morning Herald.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat