Které ovoce a zelenina je prevencí rakoviny prsu?

Potraviny bohaté na betakaroten jako mrkve či barevné papriky jsou dobré nejen pro naše oči, ale provitamin A mající jasně oranžovou barvu je také výtečnou prevencí rakoviny. Především rakoviny prsu. Ženy, které konzumují velké množství zeleniny a ovoce obsahující oranžové barvivo betakaroten, onemocní rakovinou prsu o čtyřicet až šedesát procent řidčeji.

Onkologové vědí spoustu let, že strava bohatá na zeleninu a ovoce je nejlepší prevencí rakoviny prsu. Zvláště se však vyplatí konzumace listové zeleniny a plodů s oranžovou či červenou barvou (mrkve, mango, papriky apod.), které obsahují betakaroten.

Výzkum u patnácti set Evropanek prokázal, že osoby konzumující hodně zeleniny a ovoce obsahující betakaroten jsou ohroženy rakovinou prsu (negativní na receptory estrogenu) o čtyřicet až šedesát procent méně. Nicméně pigment nesnižuje riziko rakoviny prsu pozitivní na receptory estrogenu.

Z jiných studií provedených v předchozích letech také vyplývá, že příjem lykopenu – antioxidantu obsaženého bohatě v plodech rajčete – snižuje riziko rakoviny včetně rakoviny prsu. Přitom platí, že více lykopenu se do těla vstřebává z rajčat vařených (včetně omáček a kečupů) než z rajčat syrových.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat