Ztučnění jater způsobené nadměrným příjmem cukru vyřeší jiný cukr

Sacharóza je pro zdraví člověka škodlivá. Tedy v malém množství neškodí, ale jakmile člověk překročí jistou hranici, začne se negativně projevovat na jeho metabolismu. Nadměrný příjem sacharózy vede k ztučnění jater. To je způsobeno fruktózou, která molekulu sacharózy (řepného/třtinového cukru) tvoří. Vědci ze státu Washington ale přišli na to, že problém může vyřešit jiný disacharid, který se nachází v těle hub a kvasinek a nazývá se trehalóza.

Sacharóza i trehalóza patří mezi disacharidy. Jinými slovy jejich molekulu tvoří dvě molekuly monosacharidů (jednoduchých cukrů). V případě sacharózy je to molekula glukózy a molekula pro zdraví problematické fruktózy. V případě trehalózy jsou to dvě molekuly glukózy. Glukóza je základní zdroj energie živočichů včetně člověka. A sama o sobě pro zdraví nebezpečí nepředstavuje. Pouze při některých metabolických poruchách hladina glukózy v krvi stoupá a nastává stav známý jako hyperglykemie, který se může zvrhnout v onemocnění diabetes (cukrovka). Pro zdraví člověka je ale nebezpečný zvýšený příjem fruktózy, jejíž metabolizace probíhá v játrech. A pokud tělo dostává fruktózy mnoho, játra ji rychle mění v tuk, který se ukládá přímo v jaterních buňkách. Tak dochází k onemocnění zvanému ztučnění jater, které se může zvrhnout v cirhózu či rakovinu, v obou případech smrtelné choroby.

Lidé na Západě dnes konzumují nadměrné množství fruktózy. A to buď přímo v podobě různých sirupů a zahuštěných ovocných šťáv včetně džusů, nebo v podobě sacharózy, kterou tělo rozštěpí na glukózu a sacharózu. Cukr je ve všem. V nápojích, potravinářských výrobcích včetně uzenin, pomazánek, paštik, konzerv, pečiva, mléčných výrobků a různých i zdánlivě slaných krémů a salátů. Tělo je tak neustále bombardováno fruktózou, která způsobuje právě ono ztučnění jater.

Vědci z Washington University ale zjistili, že jiný disacharid – trehalóza – který se nachází v houbách a plísních, brání vstupu fruktózy do jater a mohl by tak být prevencí ztučnění a dalších chorob.

Trehalóza je bohatě zastoupena třeba v hlívě ústřičné či houbách shiitake – oba druhy jsou považovány za léčivky a doporučovány nejen diabetikům.

„Při pokusech s hlodavci jsme zjistili, že když je živíte stravou bohatou na cukr, rozvine se u nich ztučnění jater. Když jim ale podáváte stravu bohatou na cukr a také vodu obohacenou třemi procenty trehalózy, ke ztučnění jater nedojde. Tyto myši měly na konci studie také menší váhu, nižší hladinu škodlivého cholesterolu, mastných kyselin a triglyceridů v krvi,“ tvrdí doktor Brian DeBosch z University of Washington.

Objevy by mohly sloužit k vývoji nových léků na ztučnění jater i její prevenci. Nicméně jedinou skutečně účinnou prevencí ztučnění jater je omezení příjmu cukru (sacharózy a fruktózy) na minimum.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat