Dokonalé probouzení bez budíku: Zaručí ho pravidlo 10-3-2-1-0

Kanadský fitness trenér a odborník na zdravý spánek Craig Ballantyne prý už více než deset let vstává s budíkem vyspaný jako miminko. A mnohdy je z postele venku ještě před zvukem alarmu. Následuje totiž pravidlo 10-3-2-1-0 a napsal o něm a o zdravém spaní dokonce knihu Early to Rise.

V ní popisuje, co tajemná pětice číslic znamená. Desítka reprezentuje počet hodin před odchodem do postele, kdy si člověk smí dát poslední nápoj obsahující kofein. Trojka je počet hodin před odchodem do postele, kdy člověk sní poslední jídlo a vypije poslední alkohol. Dvojka je počet hodin před odchodem do postele, kdy člověk přestane pracovat, učit se a používat mozek. Jednička je poslední hodina před usnutím, po kterou už člověk nepoužívá mobil, tablet, počítač či televizi – veškeré zářiče modrého světla. A konečně nula je počet případů, kdy člověk ráno zaspí nebo se za zvuku budíku probouzí unavený.

„Jednoduše nejdůležitější faktor, jak ovládnout svá rána a své dny, je vstát o patnáct minut dříve a pracovat na své prioritě číslo jedna, než se probudí ostatní. Je to tak jednoduché. Když následujete tuto rovnici, uděláte víc práce a přestanete si nechávat utíkat velké příležitosti,“ tvrdí Ballantyne.

Profesor holistické medicíny Andrew Weil z Harvardovy univerzity nabízí k tomu dechovou techniku, která pomůže usnout těm, kdo mají problém se spánkem. Člověk dýchá podle rovnice 4 ku 7 ku 8. Čtyři vteřiny nadechuje, sedm vteřin drží dech a osm vteřin pomalu vydechuje. Prý stačí většinou jen tři takové cykly.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat