8 znaků dehydratace. Opravdu je poznáte?!

Pitný režim je pro nás životně důležitý. Ale občas se stane, že některý den nestíháme nebo nemáme možnost svému tělu dopřát tolik tekutin, kolik bychom měli. A náš organismus trpí dehydratací. Jak se vlastně tento stav pozná?

Především teď v začínajících teplých dnech bychom na pitný režim neměli zapomínat. Navíc začíná i období nejrůznějších sportovních aktivit, u nichž je nutné přísun tekutin zvýšit.

Dehydratace je pro tělo velmi zatěžující stav, který dokonce může skončit i nebezpečným kolapsem. Jak ji tedy včas rozpoznat?

1. Máte sucho v ústech a popraskané rty

Při dehydrataci klesá produkce slin, a tak se dostaví sucho v puse. Navíc i naše rty nám dají najevo, že je něco v nepořádku. Při dehydrataci jsou mnohem vysušenější než obvykle, dokonce i když jim často dopřáváte péči v podobě balzámu.

2. Máte tmavou moč

Moč by měla být světlounce žlutá a zcela čirá. V případě dehydratace však tmavne (je koncentrovanější), téměř oranžová moč či dohněda už signalizuje vážný stav.

3. Chybí vám energie

Vaše tělo se při dehydrataci brání tím, že – zjednodušeně řečeno – přejde na jakýsi úsporný režim a omezí pochody, které pro něj nejsou životně důležité, aby mu zbyly síly na ty nezbytné. Vy takový stav pocítíte vyčerpaností a ospalostí.

4. Bolí vás hlava

Další z velmi častých znaků dehydratace. Odborníci dosud přesně nevědí, čím to, že náš organismus reaguje zrovna takto, ale jedna z teorií tvrdí, že kvůli dehydrataci dojde k omezení přísunu krve do mozku, čímž se zároveň sníží jeho okysličení. Kromě bolesti můžete cítit i závratě, případně se vám může nepříjemně točit hlava a být vám na omdlení.

5. Nemáte moc slz

Se slzami je to při dehydrataci stejné jako se slinami – tělo jich přestane produkovat tolik, jako když je dostatečně hydratované. A tak pokud při pláči nemáte prakticky žádné slzy, měli byste se rychle napít.

6. Máte křeče ve svalech

Dehydratace nejenže omezí krevní oběh, takže svaly nedostávají potřebnou péči, aby správně fungovaly, ale navíc tělu chybí sodík, který svaly potřebují. Výsledkem mohou být nepříjemné křeče.

7. Vysušuje se vám pleť

Dlouhodobá dehydratace může vyústit v potíže s pletí, přesněji řečeno v její vysychání. Pokožka totiž vodu potřebuje pro své zdraví, pokud ji nemá, odvděčí se vám nepříjemným vysycháním.

8. Máte hlad, i když jste jedli

Ne nadarmo se říká, že hlad je převlečená žízeň – u dehydratace to platí doslovně. Váš mozek totiž v takovém stavu už není přesně schopný rozlišit, co mu vlastně přesně chybí, a tak se může stát, že k vám vyšle signál o hladu, i když je to vlastně nemožné. Ve skutečnosti vaše tělo úpěnlivě prosí o vodu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat