Proč byste si dneska měla dát šálek kávy?

Střídmá konzumace kávy každý den souvisí s nižším rizikem rakoviny tlustého střeva. Tvrdí to vědci z University of Southern California s tím, že jeden nebo dva šálky nápoje z pražených semen kávovníku sníží riziko nádorového onemocnění tračníku o více než čtvrtinu.

„Hladina účinných látek v kávě závisí na kvalitě zrna, na pražení a na metodě přípravy. Dobrou zprávou ale je, že naše studie dokazuje, že riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku je nižší bez ohledu na chuti a druhy oblíbené kávy,“ tvrdí doktorka Stephanie Schmitová z University of Southern California.

Preventivně přitom působí antioxidanty obsažené v kávě, jejichž hladina může být zvýšena určitou formou pražení. Protirakovinně působí také káva bez kofeinu, která je stejně bohatá na fenolické látky.

„Ačkoli jsou naše dosavadní výzkumy velmi přesvědčivé, rozhodně bych nedoporučoval nadměrnou konzumaci kávy,“ dodává profesor Stephen Gruber, vedoucí výzkumného týmu z jižní Kalifornie. Podle něj stačí denně dva až tři šálky kávy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Cibulačka

(1 hlasů)

Pizza se smetanovým základem

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:15
140 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat