Nadměrné opalování vám vitamin D nezajistí!

Žádná potravina není hodnotnějším zdrojem vitaminu D než opalování. Neexistuje ani doplněk stravy, který by dodal člověku více vitaminu D než syntéza vyvolaná UV zářením v kůži. Opalování je tak nejspolehlivějším zdrojem tohoto vitaminu rozpustného v tucích. Jenže tak jako škodí nulová expozice kůže sluníčku, kontraproduktivní je i nadměrné opalování. Vědci z Brazílie zjistili, že při nadměrném opalování se syntéza vitaminu D v kůži zastaví.

Proč? Protože při nadměrném slunění se vytvoří v kůži tolik pigmentu, že zastaví UV paprsky, takže nepronikají dost hluboko a neaktivují potřebnou syntézu vitaminu D. Lidé velmi tmavě opálení pak mají deficit tohoto vitaminu jako ti, kteří se slunci nevystavují vůbec.

Doktor Francisco Bandeira z Brazílie zkoumal, jak ovlivňuje délka pobytu na slunci a fototyp člověka hladinu vitaminu D v těle. U tisíce osob všech věkových skupin prokázal, že nejméně vitaminu D měli lidé, kteří na slunce nevycházeli téměř vůbec. Ale šokovalo ho, že velmi nízkou hladinu vitaminu D měli i ti, kdo byli na slunci pořád a byli opáleni velmi tmavě.

„Nadměrné opalování vede k reakci kůže, která syntetizuje hodně pigmentu, aby se chránila před škodlivými účinky UV záření. Jenže tím také brzdí syntézu vitaminu D,“ tvrdí doktor Bandeira z Univerzity v Pernambuku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat