Ráno, nebo večer: Kdy je lepší cvičit?

Co je efektivnější pro zdraví a štíhlou postavu – začít cvičením den, nebo jím naopak skončit? Víme to!

Předně je třeba zdůraznit, že pokud už ve svém nabytém programu najdete každý den chvíli na pohyb, gratulujeme. Většina lidí se totiž dnes vůbec nevěnuje sportu tak, jak by si naše těla zasloužila.

Jestliže ze své zkušenosti víte, že vám vyhovuje pohyb krátce po probuzení a jindy byste si na něj stejně čas nenašli, pak své zvyklosti neměňte – jakýkoli pohyb je vždycky 100krát lepší než žádný (bez ohledu na denní dobu).

Pokud je vám to ale jedno, případně se teprve rozhodujete, kdy vlastně budete cvičit, máme pro vás 3 důvody, které mluví ve prospěch večera jako ideální doby pro pohybovou aktivitu.

Důvod č. 1: Budete cvičit usilovněji

Možná se vám zdá, že takové tvrzení odporuje logice – po probuzení má přeci člověk mnohem více energie než po náročném dni v práci, no ne? Jenže ve skutečnosti je to trochu jinak. Nedávné studie dokázaly, že večer věnujeme cvičení o 20 % času více než ráno a navíc cvičíme usilovněji. To proto, že nejvyšší schopnosti fyzické aktivity dosahujeme 6 až 11 hodin po probuzení. A toho je dobré využít, když toužíte po dobré fyzičce nebo štíhlé postavě.

Důvod č. 2: Svaly se posílí rychleji

Jak už jsme naznačili, nejlépe naše tělo podává fyzické výkony pěknou řádku hodin po probuzení. I naše svaly fungují lépe ve večerních než v ranních hodinách (i díky hladinám hormonů, které v tu dobu proudí našim tělem). A tak budou posílené a krásně vytvarované za kratší dobu, než kdybyste je procvičovali hned po ránu.

Důvod č. 3: Budete lépe spát

Mýtus, že večerní cvičení má za následek nekvalitní spánek, je dávno překonaný. Pokud se dostanete do postele 60 až 90 minut po fyzické aktivitě, bude se vám naopak spát jako miminku. A kvalitní spánek je pro náš organismus klíčový! Navíc když budete hezky odpočatí, zvyšuje se pravděpodobnost, že budete chodit cvičit pravidelně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat