Už týden nedostatečného spánku poškodí srdce

Proč je spánková deprivace pro zdraví člověka tak zhoubná? Protože už několik málo po sobě jdoucích nocí bez dostatečně dlouhého spánku vyvolá výrazné změny v poměru dobrého a škodlivého cholesterolu a poškodí oběhovou soustavu. Z dlouhodobého hlediska pak spánková deprivace výrazně zvyšuje riziko infarktu a mrtvice.

Po týdnu, během něhož člověk nemá v noci osm hodin spánku, dojde k výraznému zvýšení hladiny nezdravého cholesterolu v krvi a naopak snížení hladiny zdravého cholesterolu v krvi. Podle vědců z Helsinek jsou geny regulující transport cholesterolu tělem méně aktivní právě u lidí, kteří nespí osm hodin každou noc.

Zvýšená hladina cholesterolu s nízkou a velmi nízkou hustotou vede k ukládání těchto tukových částic na stěnách cév a poškození oběhové soustavy. Velké nánosy plaku v cévách pak můžou vést k mrtvici a infarktu. Proto lidé mající zvýšenou hladinu tohoto cholesterolu v krvi trpí častěji oběma závažnými srdečně-cévními onemocněními.

„Experimentální výzkum prokázal, že už pouhý týden nedostatečného spánku začíná měnit imunitní reakci těla a metabolismus,“ uvedla doktorka Vilma Ahoová z Helsinské univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat