Proč vrátit kroupy do jídelníčku?

Kdysi hojně konzumované kroupy dnes do svého jídelníčku zařazují jen největší nadšenci pro zdravý životní styl. Ale především lidé se západním životním stylem by je měli konzumovat několikrát týdně. Ječmen, z něhož se totiž kroupy vyrábějí, je prevencí diabetu typu 2, chorob srdce a metabolických potíží. Látky v něm obsažené totiž snižují hladinu nezdravého cholesterolu v krvi.

Vysoká hladina cholesterolu v krvi často souvisí s vyšším rizikem onemocnění chorobami srdce a cév včetně infarktu a mrtvice. Konzumace ječných krup ale prokazatelně snižuje hladinu nezdravého cholesterolu v krvi.

„Ječmen má vliv na snížení celkové hladiny špatného cholesterolu u osob, které jsou vysoce ohroženy chorobami oběhové soustavy a diabetem typu 2, prosívá však také samozřejmě osobám bez vysoké hladiny špatného cholesterolu,“ tvrdí vědci z Toronta.

Kroupy jsou novou superpotravinou, kterou současná generace teprve objevuje. Přitom naši dědové a babičky kroupy jako přílohu či základ různých pokrmů konzumovali běžně. Pozdější generace kroupy znaly pouze z vývaru z uzeného masa. Dnes je opět prosazuje moderní gastronomie jako náhradu rýže.

Kroupy jsou bohatým zdrojem vlákniny a mají navíc velmi nízký glykemický index, takže jsou skvělou náhradou za rýži a jsou dokonce zdravější než rýže hnědá či divoká.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat