Proč jsme po ránu ztuhlí?

Vědci z Manchesteru přišli na kloub tomu, proč jsou klouby po ránu tak ztuhlé. V těle se totiž vlivem biologických hodin přestanou v noci tvořit protizánětlivé látky. To vede k tomu, že kloubní spoje, vazy a svaly zatuhnou. Po ránu je pak člověk rozlámaný. O to víc, pokud den předtím tvrdě dřel či cvičil a v pohybové a oporné soustavě vznikly záněty.

Objev má ale pomoci především při vážnějších zánětlivých onemocněních oporné a pohybové soustavy, hlavně při léčbě artritidy. Je totiž jasné, že v noci se tělo proti tomuto zánětlivému onemocnění nebrání.

„Chápáním toho, jak biologické hodiny ovládají zánět, můžeme začít vyvíjet novou léčbu, která může na této znalosti stavět. Navíc změnou času během dne, kdy jsou podávány současné léky, můžeme být schopni účinnost léčby zvýšit,“ vysvětluje doktorka Julie Gibbsová z University of Manchester.

Buňky v kloubech reagují na záněty podle čtyřiadvacetihodinového rytmu. A právě v noci přestanou tvořit protizánětlivé bílkoviny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:00
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:56
218 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat