Způsobuje antikoncepce deprese?

Na vznik deprese u ženy mají vliv také její pohlavní hormony. Lékaři vědí dlouhá léta, že právě estrogen a progesteron a kolísání jejich hladiny v krvi během menstruačního cyklu i během života ovlivňují nálady u ženy a souvisejí také s rozvojem deprese. Dánští vědci teď prokázali, že to platí i pro uměle podávané hormony v rámci antikoncepce a že ženy užívající tuto formu prevence nechtěného početí mají deprese častěji.

„Víme celá desetiletí, že ženské pohlavní hormony estrogen a progesteron mají vliv na náladu mnoha žen. Takže není příliš překvapující, že také externě podávané umělé hormony působí stejným stylem a na stejná centra jako přírodní hormony a můžou ovlivnit ženkou náladu nebo být dokonce zodpovědné za rozvoj deprese,“ uvedl profesor Øjvind Lidegaard z Kodaňské univerzity.

Po šesti měsících užívání hormonální antikoncepce vzroste ve srovnání s ženami, které tuto antikoncepci nikdy nepoužívaly, riziko deprese o čtyřicet procent. A také platí, že u mladších jedinců je riziko vyšší než u starších dospělých.






Celkem 16 komentářů

snegurka
18.10.2016
moniika
15.10.2016
Olii22
12.10.2016
verrca
12.10.2016

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat