Máte návaly? Vůbec nemusíte být v přechodu

Znáte to – z ničeho nic je vám horko, polije vás pot, máte pocit, že byste si nejraději zalezla do lednice… Přitom do menopauzy, nebo lidově řečeno přechodu, máte ještě daleko. Co může návaly způsobovat?

Takzvané návaly mohou mít spoustu příčin. K těm nejčastějším patří…

…premenstruační syndrom.

U některých žen dochází k návalům v období těsně před menstruací – a mohou za to samozřejmě hormonální změny, které v této době v těle probíhají. Pokud vás premenstruační syndrom opravdu trápí, rozhodně se svěřte svému lékaři, určitě najdete řešení.

…některá léčiva.

Návaly mohou být důsledkem vedlejších účinků některých léků na předpis, například určité skupiny antidepresiv, opioidů nebo přípravků na osteoporózu. Pokud návaly trpíte a užíváte léky, poraďte se s lékařem.

…nadváha.

Je to tak. Tuk je metabolicky aktivní, a tak dokáže s metabolismem pořádně zamávat. Když k tomu přidáme skutečnost, že umí „poupravit“ i hormonální hladinu v těle, je jasné, že přebytečná kila nejsou přátelská v žádném směru… Jak z toho ven? Ano, uhádli jste. Začít hubnout.

…citlivost či potravinová alergie.

Je jasné, že pokud si dáte k obědu něco ostřejšího, pořádně se zahřejete. Ale lidé citliví k určitým druhům potravin či přísad (případně lidé s potravinovou alergií) mohou po konzumaci některých jídel trpět pravými návaly. Je důležité vysledovat, po jakých dobrotách k návalům dochází a vyhnout se jim.

…stres a úzkost.

Také psychika dokáže divy, bohužel i ty v negativním slova smyslu. K návalům může dojít, pokud trpíme dlouhodobým nebo opravdu silným stresem. Je proto důležité naučit se relaxovat a reagovat na vypjaté situace.

…horko v ložnici.

Probouzíte se v noci celá zpocená a je vám vedro k padnutí? Pak je to nejspíš důsledek příliš přetopené ložnice. Spát by se mělo spíše v chladnějším prostředí, můžete vyzkoušet odložit pyžamo a spát nahá (tělo si pak lépe reguluje teplotu).






Celkem 6 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat