Proč mám dneska tak špatnou náladu?

Nikdo vás nenaštval, nejste v žádném extra stresu, nebojujete se žádnou nemocí, ale přesto máte náladu pod psa? Možná za tím stojí některý z následujících důvodů!

Co všechno ovlivňuje naši náladu? Možná budete překvapeni!

Barvy

Je to celkem známá věc, ale jak se ukazuje, barvy nás ovlivňují víc, než jsme si v minulosti mysleli. Proto se například radí pečlivě si promyslet, jak si vymalujete kterou místnost v bytě. Naši náladu ovlivňují ostatně i barvy, které máme na sobě – proto se nám určité líbí, zatímco jiné bychom neoblékli. Nenechte se tedy příliš ovlivnit barevnými módními trendy. Pokud se vám například nelíbí šedá, jíž jsou plné obchody, nenuťte se do ní! Špatná nálada za to nestojí.

Hormonální antikoncepce

Teď něco pouze pro ženy. Pokud patříte k těm, které poctivě užívají hormonální antikoncepci, může se stát, že budete náchylnější k depresím (tedy podle některých výzkumů). Ovšem na druhou stranu není třeba pilulky vyhazovat – ženy, jež antikoncepci neužívají, jsou zase ovlivňovány hormony, které s jejich náladou dokáží neuvěřitelné věci. Zatímco jeden den jsou bez důvodu na vrcholu blaha, druhý den propadají zoufalství a propukají v pláč bez zjevné příčiny. Prostě hormony…

Partnerova/partnerčina nálada

Zatímco vy máte den jako malovaný, vaše „drahá polovička“ má náladu pod bodem mrazu. A jakmile se potkáte, nepřebere váš partner či partnerka vaše dobré naladění. Kdepak! To vy se pěkně ponoříte do stejných chmur. Je to sice hezké, když jsou dvě milující bytosti navzájem propojeny, ale v takových chvílích je to celkem otrava.

Potraviny

Je to tak. Ne každá dobrota, která nás pohladí na těle, nás pohladí i na duši. Například potraviny obsahující nejrůznější aditiva či konzervanty nebo mnoho cukru umějí s naší náladou divy. A bohužel ne v pozitivním slova smyslu. Ovlivňují totiž (mimo jiné) v našem těle hladinu hormonů, které jsou s náladami spojeny.

Obloha

Respektive počasí. Když je deštivo, máme spíše melancholickou náladu, když svítí slunce, jsme plni optimismu. Bez ohledu na roční období! Může za to serotonin, jehož produkce v našem organismu souvisí se slunečním světlem. Čím víc slunce, tím víc serotoninu. Čím víc serotoninu, tím lepší nálada.

Sociální sítě

Není překvapením, že se stále více vědců zaměřuje na sociální sítě, především na to, jak ovlivňují naši psychickou stránku. A zatím se zdá, že převažují negativa (i když se samozřejmě najdou i pozitivní vlivy). Některé studie dokonce spojují užívání sociálních sítí s vyšším rizikem deprese.

Spánek

Nedostatek spánku je spojen s celou řadou negativních dopadů na náš organismus. A psychickou stránku nevyjímaje. Dlouhodobá spánková deprivace nám na náladě rozhodně nepřidá. Však si vzpomeňte, jak se o dětech, které jsou „protivné“, říká, že jsou nevyspalé. Ono to pro dospělé platí úplně stejně! Když málo spíme, jsme nepříjemní, máme sníženou schopnost empatie a nejsme dvakrát přátelští.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat