Nemůžete v noci usnout? Možná si za to můžete sami

Určitě to znáte. Probudíte se uprostřed noci nebo nad ránem a ne a ne zase zabrat. Možná je to důsledek některé z následujících chyb.

Čeho se v takové situaci vyvarovat?

Návštěvy toalety (pokud to není nutné)

„Když už jsem stejně vzhůru, tak si aspoň zkusím odskočit…“ Pokud byste skutečně na toaletu potřebovali, vaše tělo vám to dá výrazně najevo. Ale pokud se na onu místnost vydáte vlastně „jen tak“, může se stát, že své tělo příliš probudíte, takže mu bude trvat podstatně déle, než opět usne.

Zapnutí mobilního telefonu

Chcete se kouknout, kolik je vlastně hodin, případně si říkáte, že když už stejně nespíte, aspoň si zkontrolujete e-maily nebo se podíváte, co je nového na Facebooku. Chyba. Mobilní telefony produkují modré světlo, jež narušuje produkci hormonu melatoninu, který je pro usnutí potřebný. Jakmile začnete koukat na displej, připravujete se o možnost rychlého návratu do říše snů.

Myšlenek na práci

Jak tak ležíte a zíráte do tmy, začnete se najednou zaobírat tím, co vás čeká v práci, co jste nestihli, jaké složité úkoly vás zase čekají… Mozek začne najednou „běžet“ na plné obrátky, navíc se pěkně vystresujete, takže tělo začne produkovat stresové hormony – a na spánek můžete zapomenout. Utněte myšlenky na práci hned v zárodku, jinak nebude úniku (a ani spánku).

Výletu do ledničky

Noční svačinka není dobrý nápad vlastně nikdy, ale pokud toužíte znovu usnout, je to vysloveně chyba. Kromě mozku totiž probudíte i zažívání a „rozhodíte si“ vnitřní hodiny. Tak na to příště pamatujte – však to do snídaně vydržíte!

Neustálému převalování

Pokud vaše nedobrovolná „pauza“ mezi spaním trvá více než 15 minut, radí odborníci vstát z postele a chvilku se procházet po bytě (bez rozsvícených světel), případně rozsvítit malou noční lampičku (měla by vydávat měkké, spíše žluté tlumené světlo) a chvíli si číst (žádná závažná témata, ale nějakou odlehčenou literaturu). Vaše tělo se tak unaví a začne se vám chtít zase spát. Je to rozhodně lepší, než hodinu zírat do tmy a jen se rozmrzele převalovat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat