Chcete být zdraví? Mlsejte čokoládu

Je to paradox. Celé dětství jsme slýchali, jak je čokoláda nezdravá, a neměli bychom ji tedy vůbec jíst, a najednou je z ní skoro superpotravina. Ovšem řada vědeckých studií potvrzuje, že zcela zaslouženě! Proč bychom si měli dopřát každý den kousek?

Mluvíme samozřejmě o čokoládě tmavé, kvalitní, s vysokým obsahem kakaa (minimálně 70 %). Ta ve 100 gramech obsahuje:

  • 11 gramů vlákniny
  • 67 % doporučené denní dávky železa
  • 58 % doporučené denní dávky hořčíku
  • 89 % doporučené denní dávky mědi
  • 98 % doporučené denní dávky manganu
  • fosfor, zinek, selen, draslík

Ovšem nesmíme zapomínat, že je to stále pochoutka velmi kalorická – oněch zmiňovaných 100 gramů našemu tělu dodá 600 kalorií. Takže bychom měli zapomenout na to, že slupneme na posezení celou tabulku. Lepší je dávkovat si čokoládu pěkně po dílcích (třeba jeden až dva každý den). Jinak hrozí, že se zdravotní přínos čokolády ztratí v těch kilech navíc, co nám z ní hrozí.

Jak nám čokoláda tedy prospívá?

1. Obsahuje spoustu antioxidantů

Polyfenoly, katechiny, flavanoly, to jsou jen tři zástupci bohaté rodiny antioxidantů, které čokoláda obsahuje díky kakaovým bobům, z nichž je vyrobena. A ty v našem těle ovlivňují řadu pochodů, navíc dokáží vychytávat volné radikály a napravovat tak (do jist míry) škody, které na svém organismu „pácháme“ v rámci životního stylu.

2. Ovlivňuje krevní tlak

A to samozřejmě pozitivně, tedy udržuje ho na zdravých hodnotách. Vysoký obsah kakaa (a látky v něm obsažené) se také podílejí na zdravém proudění krve v našem těle.

3. Snižuje cholesterol

V jedné ze studií bylo prokázáno, že kvalitní tmavá čokoláda s vysokým obsahem kakaa může ovlivňovat hladinu cholesterolu v krvi – ten škodlivý (LDL) snižuje, naopak ten prospěšný (HDL) zvyšuje.

4. Chrání před nemocemi srdce

Z výše napsaného (snižování LDL cholesterolu, pozitivní vliv na krevní tlak) tedy vyplývá, že čokoláda, díky kakau v ní obsaženém, pomáhá předcházet srdečním chorobám.

5. Prospívá pleti

Ačkoli se častá konzumace čokolády nedoporučuje například u lidí trpících akné, bylo rovněž prokázáno, že látky v ní obsažené dokáží zmírnit následky působení slunečních paprsků na naši pokožku. Neznamená to, že byste mohli ochranné prostředky vyměnit za tuhle pochoutku, ale pokud se chystáte do teplých krajin, neuškodí, pokud si kromě opalovacího krému přibalíte i kvalitní tmavou čokoládu.

6. Ocení ji mozek

Tmavá čokoláda zvyšuje příliv krve do mozku, čímž – především u starších lidí, u kterých byla provedena studie – pozitivně ovlivňuje kognitivní funkce, řečové schopnosti nebo paměť.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat