Způsoby, jak se rychle zahřát a neutratit majlant za topení

Jak venku klesá teplota, začíná se zima dostávat i do našich příbytků. Radiátory a kotle jedou naplno, účet za topení pomalu a jistě stoupá. Jaké jsou ale alternativy k roztočení termostatu, když se do nás pustí zima?

Potřebujete-li se rychle zahřát, nemusíte spoléhat jen na topení (ostatně přetopená domácnost našemu zdraví také neprospívá). První pomoc v případě zmrzlých prstů či drkotajících zubů může mít hned několik podob. Třeba následujících deset.

Šálek horkého čaje

Žádné překvapení se nekoná. Hrnek horkého čaje dokáže pěkně prohřát zevnitř, a tak funguje rychle a spolehlivě. Pokud chcete zahnat opravdu vtíravý pocit zimy, přidejte do čaje zázvor nebo skořici. Dokáží pěkně prohřát.

Ostatně stejně funguje například polévka, která navíc dodá tělu energii, takže bude k nižším teplotám odolnější.

Pohyb

Rozproudit si krev, zvýšit energii a tím i pěkně prohřát celé tělo? Ano, začněte se hýbat! Po chvíli nebude po zimě ani památky.

Termo láhev

Gumovou termo láhev, která se naplní horkou vodou, měly doma už naše babičky. A věděly proč. Takový teplý polštářek, který přiložíte na tělo, totiž vyžene zimu během několika minut!

Dlouhý rukáv a spol.

Pokud doma chodíte jen v tričku a kraťasech, nedivte se, že je vám najednou zima, když teploty venku klesly pod bod mrazu. Pěkně vyměňte svůj tradiční domácí oděv za něco teplejšího – dlouhý rukáv, dlouhé kalhoty a teplé ponožky (ty především) jsou vašimi zimními spojenci.

Pečení

Zkuste upéct třeba koláč – nejenže se zahřejete při hnětení těsta, ale navíc budete stát u trouby, která také nějaký ten stupínek na teploměru ve vaší domácnosti přidá.

Horká vana

Potřebujete-li rychle zahřát, hupněte do vany či sprchy a nechejte horkou vodu rozproudit vám krev. Jen pozor, příliš horká voda by mohla způsobit problémy například kardiakům či lidem s vysokým krevním tlakem, těm se rozhodně nedoporučuje. Pamatujte také, že horká voda vysouší pokožku, a tak ji nezapomeňte ošetřit tělovým mlékem či olejem (ostatně vtíráním přípravku do kůže se rovněž zahřejete).

Šála

Že je šála doplňkem jen „na ven“? Ale kdepak! Krk v teple dokáže zamést se zimou i doma. Jen to příště zkuste a uvidíte sami.

Závěsy

Pokud máte doma velká či netěsnící okna, kvůli kterým se do vašeho bytu dostává zima, pomozte si „zimními“ závěsy. Pořiďte si nějaké z těžší, silnější látky, které udrží studený vzduch pěkně u oken a nepustí ho dál do pokoje. Jen pozor, máte-li pod oknem radiátor, abyste s nimi nepřikryli i topení – závěsy by vždy měly končit nad ním!

Slunce

Ovšem pokud vám do oken svítí sluneční paprsky, využijte toho a vpusťte je dovnitř! Jsou totiž nejspolehlivějším přírodním topením (ano, i když mrzne) – přes okna dokáží místnost pěkně vyhřát, takže topení budete moci zapnout, až když slunce zapadne.

Flanel

V ložnici by nemělo být velké teplo, nesvědčí to našemu spánku. Ovšem pokud i pod peřinou drkotáte zuby, je něco špatně (a nijak zvlášť dobře se nevyspíte). Možná za to může vaše povlečení! Zapomeňte v zimě na satén a další chladivé materiály. Pořiďte si povlečení z měkkého a teplého flanelu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat