Hodina finské sauny týdně je ideální prevencí nemocí

Nikoho nepřekvapí, že velebit zdravotní účinky finské sauny budou právě obyvatelé této severské země. Finští vědci však provedli nezávislý a statisticky průkazný výzkum vlivu saunování na zdraví srdce a cév. A zjistili, že lidé dopřávající si čtyři až sedm pobytů v sauně týdně, mají nejzdravější oběhovou soustavu a jsou nejméně ohroženi rozvojem onemocnění tohoto ústrojí.

Vyplývá to z patnáctiletého sledování několika tisíc osob. A vyplývá z něj, že saunování se nemusejí bát ani lidé po infarktu a mrtvici. Samozřejmě musejí ale začít s procedurou po pečlivém vyšetření a konzultaci s lékařem.

Podle autorů saunování v těle vyvolává podobné fyziologické změny, k jakým dochází při mírné formě cvičení. Pobyt v sauně – myšleno patnáct minut jako jeden pobyt – má tedy podobně blahodárné účinky jako třeba rychlá chůze. 

„Lidé, kteří se saunují čtyřikrát až sedmkrát týdně, jsou asi o čtvrtinu méně ohroženi úmrtím na choroby oběhové soustavy ve srovnání s těmi, kteří se saunují maximálně patnáct minut týdně,“ tvrdí profesor Jari Laukkanen z Východofinské univerzity.

A účinek saunování je výraznější především u osob středního a vyššího věku. Jednou saunou se myslí patnáct minut, zatímco čtyři až sedm saun týdně znamená strávit v ní šedesát až 105 minut týdně.

Pro zdraví plic

Ostatně Finové netrpí příliš často ani zápaly plic či jinými dýchacími obtížemi. Vědci z finského Kuopia a anglického Bristolu prokázali, že tento efekt může mít na svědomí také saunování.

U mužů, kteří si saunu dopřejí alespoň dvakrát týdně, se riziko zápalu plic sníží o třicet procent, pokud do extrémně horké místnosti chodí čtyřikrát týdně, riziko je nižší o čtyřicet procent. A snižuje se také riziko jiných infekcí dýchacích cest, a dokonce i astmatu.

„Tyto důkazy se přidávají k dalším poznatkům o blahodárných účincích sauny na akutní i chronické nemoci. Sauna je příjemná a uvolňující činnost. Je to bezpečná a většinou lidí dobře snášená procedura,“ tvrdí autoři.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat